Főoldal > Kalu Rinpocse

Kalu Rinpocse

Kalu Rinpocse
(1905, Kelet-Tibet – 1989)

Híres, tibeti származású buddhista tanító és meditációs mester, aki nyugati küldetése során az aktív tanítói munka mellett számos kagyü központot és elvonulóhelyet alapított
Kalu Rinpocse már tizenöt évesen adta első nyilvános tanítását, és nem sokkal azután elvégezte a hagyományos három éves, három hónapos elvonulást. Később számos kiemelkedő tanító mellett tanult Tibetben, majd elvonult a hegyekbe.
Kalu Rinpocse sok évig tanított és elvonulásokat vezetett Tibetben. 1955-re újraélesztette a sangpa kagyü hagyományvonalat, és a karma kagyü tradíció vezető lámája lett. Ekkor a tizenhatodik Gyalva Karmapa Indiába és Bhutánba küldte őt, hogy előkészületeket tegyen, mivel a kínaiak által megszállt Tibetből a menekültek tömeges kivándorlására lehetett számítani.1971-ben Kalu Rinpocsét Őszentsége a Karmapa tanítókörútra küldte Nyugatra. Az ezt követő látogatásain – 1989-ben bekövetkezett haláláig –számos dharma- és elvonulóközpontot alapított a kagyü hagyomány komoly tanulmányozása céljából Franciaországban, Svédországban, Kanadában és az Egyesült Államokban.

Magyarul megjelent művei: Saját szellemünk megszelídítése; A tibeti buddhizmus alapjai

Kapcsolódó