Főoldal > 1 millió gyerek a világbékéért

1 millió gyerek a világbékéért

Thaiföldön rendszeresen megrendezik azt a nagyszabású meditációt, mely a résztvevők szerint képes megváltoztatni a világot. A Bangkokhoz közeli Phra Dhammakája templomban a V-Star Projekt keretein belül összegyűlnek a régió tanulói, hogy egy egész napon keresztül meditáljanak, ezzel segítve a világbéke elérését.

A 2008-ban indult kezdeményezés a Phra Dhammakája templom apátja, Luang Por Dhammadzsájó nevéhez fűződik. A célja az, hogy az iskolás gyerekek találkozzanak, lehetőségük legyen eszmecserét folytatni a világ jövőjét illetően, illetve a kezdeményezés nevéhez hűen (V-Star, azaz Virtuous Star, magyarul Erényes Csillag) támogassák egymást a buddhizmus alapvető morális mércéjének megfelelő életvitelben.

Az impozáns Dhammakája Csétija képes akár egymillió embert is befogadni, ami a rendet szerető Dhammakája szangha szervezésében nem is torkollik káoszba. A program során a meditáció és a recitáció mellett fontos szerepet kapnak a szerető kedvességhez kapcsolódó gyakorlatok, mint a jókívánság kifejezése magunk, minden érző lény és a Földanya számára. A diákok erkölcsi ismereteit teszttel mérik fel, hogy pontosabb képet kapjanak a fiatal generáció moralitását illetően. A nap során a Buddha életét bemutató kiállítás, 3D filmvetítés és különböző előadások szórakoztatják a tanulókat.

A V-Star Projekt a Nemzetközi Buddhista Társasággal közösen azért dolgozik, hogy bizonyos öt erényt, azaz a tisztaságot, a rend szeretetét, az udvariasságot, a pontosságot és a meditációt megismertessék és megszerettessék a fiatalsággal. Az 5UG (5 Universal Values of Goodness, azaz a Jóság 5 Egyetemes Értéke) olyan direktíva lett, melynek pozitív hatásai érezhetőek a családokban, az iskolákban és közösségekben. Minden értéknek van materiális és szellemi vonatkozása is, így például a tisztaság nem csak a környezetünk tisztán tartására, de a tiszta beszédre és szándékra is vonatkozik.


Forrás: Dhammakaya

Kapcsolódó

Hírek

Metta meditációs elvonulás Magyarországon

METTA MEDITÁCIÓS ELVONULÁS MAGYARORSZÁGON 2024. június 13-16. Angol nyelven, magyar tolmácsolással „A gyűlölet soha nem ér véget gyűlölettel. A gyűlöletet egyedül a szeretet győzheti le.

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a