Főoldal > 108 fős dél-koreai zarándokcsoport Buddha nyomában

108 fős dél-koreai zarándokcsoport Buddha nyomában

Jelenleg is úton van az a 108 fős dél-koreai szerzetesekből és világi gyakorlókból álló zarándokcsoport, akik még február 9-én kezdték meg zarándokútjukat, azaz a Dhamma Játrát. Céljuk Sákjamuni Buddha életútjának jelentős helyszíneit végigjárni, mégpedig ahogy azt a Buddha is tette, gyalog.

A gyalogos zarándokok – Times of India

Az 1167 km hosszú és 43 naposra tervezett gyalogos zarándokút, pádajátrá az Uttar Pradésh államban, Szárnáthban található Dhamek sztúpától indult. A hagyomány szerint a sztúpa azt a ez az a szent helyet jelöli, ahol a Buddha elmondta első tanítóbeszédét az öt tanítványnak, azaz megforgatta a Dharma kerekét.

Dhamek sztúpa – wikipedia

Február 21-ére érkeztek meg a buddhizmus talán legszentebb helyére, Bódhgájába a Mahábódhi templomhoz, ahol a Buddha a bódhifa alatt elérte a megvilágosodást. Ennek a fának a leszármazottja előtt imádkozott a zarándokok társasága a világbékéért. 

Dél-koreai zarándokok a bódhifánál – the straits times

A zarándoklatot az indiai és dél-koreai diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulójára időzítették és a dél-koreai Sangwol Society szervezte, ami a legnagyobb buddhista rend, a Csogje egyik szervezete. 

A menet fontosabb állomásai Nálanda, az ősi buddhista egyetemváros romjai, a Rádzsgír melletti Griddhakuta hegy, azaz a Keselyű-csúcs, ahol a Buddha sok tanítóbeszédet adott, Vaisálí városa Bihár államban és Kusinagár, ahol a Buddha a parinirvánába távozott.

 

Nálanda – wikipedia

 

A Mahábódhi templom – wikipedia

 

A Keselyű-csúcs- wikipedia

A népes csapat az utazásuk 34. napján fog átkelni Nepálba, hogy meglátogassák a Buddha szülőhelyét a Lumbiní ligetet. Ezt követően térnek majd vissza Indiába, Uttar Pradésh államba, ahol március 20-án, Srávasztíban, a legendás  Dzsétavana vihárában fejezik be a zarándoklatukat. Ez az a helyszín, ahol a Buddha a legtöbb esős időszak alatti elvonulását töltötte mintegy 25 éven keresztül, a tanításainak a nagy részét is itt adta.

„Ez az első ilyen jellegű út. Egyedülálló az emberek közötti kapcsolat megteremtésében” – mondta Csang Jae-bok, Dél-Korea indiai nagykövete, majd hozzátete:

“Egy ilyen időszakban, amikor a világot ennyi konfliktus súlytja, a Buddha békéjének és együttérzésének a korszakára van sürgető szükség. Bízunk abban, hogy ez nagyban hozzájárul az emberek közötti kapcsolatok további elmélyítéséhez valamint az indiai buddhista zarándoklatok népszerűsítéséhez.”

A valamivel több mint ötvenmilliós Dél-Korea lakosságának mintegy ötöde buddhista vallású, míg ez Indiában csak 0.7%, azonban ez is mintegy 8.5 millió buddhistát jelent. 

Indiába leginkább a hagyományosan buddhista országokból, Thaiföldről, Srí Lankából, Mianmárból, Malajziából és Dél-koreából érkeznek. A világjárvány előtti utolsó évben, 2019-ben Bódhgájába mintegy 500.000, a nepáli Lumbínibe pedig közel kétmillió turista látogatott el. 

 

Forrás – The Strait Times

Times of India

Youtube/Ministry of Information and Broadcasting-India

 

 

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó