Főoldal > 1400 éves ginkgófa a kolostorudvaron

1400 éves ginkgófa a kolostorudvaron

Október végén vált aranysárgára és kezdi el hullatni leveleit a ginkgófa. Különösen lenyűgöző ez a látvány, ha egy olyan hatalmas példányt látunk mint a kínai Senhszi tartományban lévő Csongnan hegységben található kolostor udvarán álló óriás.

kép – urnabios.com

A Hszian várostól mintegy 30 kilométerre lévő Gu Guanjin buddhista kolostor udvarát aranyszőnyeggé változtatja ahogy leveleivel ellepi a talajt.

kép – urnabios.com

A rendkívüli látvány tömegeket vonz. Turisták tízezrei zarándokolnak el minden évben a templomudvarhoz, hogy gyönyörködjenek a lenyűgöző látványban. A rekord a tavalyi évben 70.000 látogató volt egyetlen nap alatt. 

kép – ritebook.in

A káosz elkerülése érdekében idén már csak naponta 7500 érdeklődőt engednek a hatóságok a híres fa közelébe, őket is egy előre egyeztetett időpontban.

A fát a legenda szerint a Tang-dinasztia második császárának, Li Shimin-nek ültették még a VII. században. 

kép – urnabios.com

Aranyfának, vagy lombhullatáskor látható sárga színének köszönhetően leányhajnak is hívják. Nem csak a kolostorudvaron található egyed, hanem maga a faj, a ginkgo biloba is ősi. “Élő kövületként” tartják számon, mivel a faj, a környezetváltozásokkal dacolva, több mint 200 millió éve szinte változatlan. 

A Kínában őshonos páfrányfenyőfaj, ami a jégkorszakot is túlélte, mára természetes élőhelyén veszélyeztetetté vált. Szerencsére rendkívül népszerű dísznövényfaj, a világ minden táján megtalálható. Rendkívüli ellenálló képessége miatt szennyezett levegőjű nagyvárosokban, így Budapesten is sokfelé találkozhatunk vele.

A ginkgo szépsége mellett hasznos is. Leveleiben található hatóanyagai gyógyászati célra is hasznosíthatóak. Különösen hatékony vérellátási és gyulladásos problémák kezelésére valamint javítja az összpontosítást, késlelteti az időskori demenciát. 

kép – urnabios.com

 

Források:

Independent

Daily Times

China.org.cn

Ritebook

Bios

Wenbo Hu/Youtube

The China Current/Youtube

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó

Műsorajánló

Életút interjú Pető Tóth Károly költővel

Életút interjú Pető Tóth Károly költővel arról, hogy miként lesz valaki költő egy költőtárs javaslatára vagy koan író egy zen koan olvasásától. Beleshetünk kissé az