Főoldal > 1400 éves ginkgófa a kolostorudvaron

1400 éves ginkgófa a kolostorudvaron

Október végén vált aranysárgára és kezdi el hullatni leveleit a ginkgófa. Különösen lenyűgöző ez a látvány, ha egy olyan hatalmas példányt látunk mint a kínai Senhszi tartományban lévő Csongnan hegységben található kolostor udvarán álló óriás.

kép – urnabios.com

A Hszian várostól mintegy 30 kilométerre lévő Gu Guanjin buddhista kolostor udvarát aranyszőnyeggé változtatja ahogy leveleivel ellepi a talajt.

kép – urnabios.com

A rendkívüli látvány tömegeket vonz. Turisták tízezrei zarándokolnak el minden évben a templomudvarhoz, hogy gyönyörködjenek a lenyűgöző látványban. A rekord a tavalyi évben 70.000 látogató volt egyetlen nap alatt. 

kép – ritebook.in

A káosz elkerülése érdekében idén már csak naponta 7500 érdeklődőt engednek a hatóságok a híres fa közelébe, őket is egy előre egyeztetett időpontban.

A fát a legenda szerint a Tang-dinasztia második császárának, Li Shimin-nek ültették még a VII. században. 

kép – urnabios.com

Aranyfának, vagy lombhullatáskor látható sárga színének köszönhetően leányhajnak is hívják. Nem csak a kolostorudvaron található egyed, hanem maga a faj, a ginkgo biloba is ősi. “Élő kövületként” tartják számon, mivel a faj, a környezetváltozásokkal dacolva, több mint 200 millió éve szinte változatlan. 

A Kínában őshonos páfrányfenyőfaj, ami a jégkorszakot is túlélte, mára természetes élőhelyén veszélyeztetetté vált. Szerencsére rendkívül népszerű dísznövényfaj, a világ minden táján megtalálható. Rendkívüli ellenálló képessége miatt szennyezett levegőjű nagyvárosokban, így Budapesten is sokfelé találkozhatunk vele.

A ginkgo szépsége mellett hasznos is. Leveleiben található hatóanyagai gyógyászati célra is hasznosíthatóak. Különösen hatékony vérellátási és gyulladásos problémák kezelésére valamint javítja az összpontosítást, késlelteti az időskori demenciát. 

kép – urnabios.com

 

Források:

Independent

Daily Times

China.org.cn

Ritebook

Bios

Wenbo Hu/Youtube

The China Current/Youtube

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó