Főoldal > A Star Wars buddhista tanítása

A Star Wars buddhista tanítása

Matthew Bortolin, Thich Nhat Hanh tanítványa könyvet írt a Star Warsban rejlő Dharmáról, kielemzi a film spirituális témáit, és buddhista tanítást fűz George Lucas eposzához.

„A Csillagok Háborújában Luke Skywalker az, aki a végén leginkább megtestesíti a bölcsességet és együttérzést. A Jedi visszatérben már olyan szintre fejlesztette képességeit, hogy jobb lett bármelyik Jedinél, még mesterét, Obi-Want is túlszárnyalta” – írja a könyvben Bortolin.

Luka igazi Jedi mesterségét megmutatja, hogy megengedi magának, hogy megsebezze a szenvedés. Így olyan belső erőt talál, amely nagyobb bármelyik korábbi vagy kortárs Jediénél. Miután összecsap Darth Vaderrel a Birodalom visszavágban, Luke tudja, hogy maradt még jó az apjában. Obi-Wan nem képes ezt meglátni, szerinte Vader inkább gép mint ember, eltorzult és gonosz. Obi-Wan nem tud a mélybe nézni, nem lát túl Vader gonosz tettein, hogy meglássa a férfi szívét, aki rettenetesen szenved. Luke nem esik ebbe a hibába. Tudja, hogy apjának megértésre és együttérzésre van szüksége, hogy visszatérhessen a jó oldalra.

A Jedi visszatérben hagyja, hogy a birodalmiak fogságba ejtsék, hogy segíthessen az apján, kihúzhassa őt a szenvedésből. Felajánlja megértését és együttérzését, hogy a Darth Vader árnyékában még megmaradt jó Anakint meg tudja szólítani.

„Nézz magadba apám! … érzem hogy viaskodik benned a jó és a gyűlölet. Engedd el a gyűlöletedet!” Mert Vader ragaszkodása a gyűlölethez, melyet többek közt maga és bűnei iránt érez, ez a ragaszkodás okozza a szenvedését.

Fontos megértenünk, hogy Luke Skywalker, hiába olyan hatalmas Jedi mester, nem tudja saját erejével letéríteni Vadert a sötét útról. Mindig így van. Felajnálhatjuk másoknak az együttérzésünket, adhatunk bölcs tanácsokat, de csak ők, saját erejükből tudnak megszabadulni szívük és elméjük tudatlanságától. Luke nem mondja meg Vadernek, mit kéne tennie, csak visszavezeti önmagához, hogy saját érzéseit kutassa, hogy saját elméjét vizsgálja, és fedezze fel az igazságot, hogy nincs „túl késő” számára, hogy még mindig elhagyhatja a sötét oldalt. Ez a Jedik útja, és ez a Dharma útja is.

 

Forrás: Lion’s Roar Staff

Fordította: Tari Zsuzsa

Kapcsolódó

Hírek

Egyszázalék – 2024

A Tan Kapuja Buddhista Egyház technikai száma 0255 – Köszönjük szépen, ha adója egy százalékával fenntartónkat támogatja! Az állampolgárok az idei évben is felajánlhatták személyi