Főoldal > Japán buddhista szerzetes a 2016-os riói olimpia kajak-kenu aranyérem várományosa

Japán buddhista szerzetes a 2016-os riói olimpia kajak-kenu aranyérem várományosa

Kazuki Yazawa délelőtt meditál és minden délután edz. Amikor nem mantrázik és nem a buddhista szerzetesek egyszerű tevékenységeit végzi, Kazuki Yazawa az olimpiai aranyért küzd.

 

A 27 éves Yazava képviseli Japánt a férfi szlalom versenyszámokban a riói olimpián, és azt reméli, mentális és fizikai ereje együttesen hozzásegítik, hogy éremmel térjen haza.

Yazawa minden nap hajnalban kel, de nem azért, hogy edzésre induljon, hanem hogy a Nagano tartományban található ősi Zenkoji Daikanjin templom újonc papjaként imádkozzon. Simára borotvált fejjel és hosszú fekete szerzetesi ruhában gyakorolja a mantrákat, hosszú órákon át a padlón ülve.

De amint az óra elüti a hármat, és végzett a kötelezettségeivel, pólót és rövidnadrágot ölt, és fehér kisteherautójával a közeli Saigawa folyóhoz indul, hogy a riói megmérettetésre készüljön.

Amióta az eszét tudja, kenuzik, de nem sokkal a 2012-es londoni olimpián való részvétele után másodszor is elhivatást érzett: most a szerzetesi pályára.

Kilencedik lett a férfi K-1 szlalomban, ez japán rekord, de nagyon küszködött a nyomás alatt, hogy szponzorokat találjon. Ekkor érezte szükségét egy stabil állásnak, és mentora és most már paptársa, Kenei Koyama, aki a naganói kenu szövetség elnöke, szintén inspirálta. 2013-ban Yazawa úgy döntött, hogy visszavonul a nemzetközi versenyzéstől, és belépett a szerzetesrendbe.

„Sose akartam egyensúlyozni a kettő közt – meséli Yazawa. – Amikor buddhista szerzetes lettem, úgy döntöttem, hogy főfoglalkozású szerzetes leszek, és csak a szabadidőmben foglalkozom a kenuzással.”

De amikor megnyerte a japán kenu szlalom bajnokságot 2015-ben, Japán egyik legesélyesebb riói versenyzője lett. Most Yazawa heti hat napon napi másfél órát evez, aztán vagy futni vagy edzőterembe megy. Pontosan feleannyit edz most, mint a londoni olimpia előtt, de ettől függetlenül az arany a célja.

„Remélem, hogy a legjobbat fogom nyújtani az olimpiai megmérettetésen, és jó érzésekkel térhetek haza Japánba.”

Feljebbvalói minden lehetséges módon támogatják, és igyekeznek megkímélni a túlzott terheléstől.

„Ha nyerni tudsz, annál semmi sem fontosabb – mondta Kanszo Kayaki, a templom főpapja Yazawának. – De az eredménytől függetlenül azt reméljük, hogy egészséges maradsz, nem sérülsz meg, és végigviszed az Olimpiát.”

Yazawának a riói a harmadik olimpiája lesz, versenyzett Pekingben és Londonban is. Ami az esélyeit illeti, filozófikus a hozzáállása.

„Ezen az olimpián, azt hiszem, nyugodtabb leszek. Most képes leszek élvezni is az Olimpiai Játékokat.”

Fordította: Tari Zsuzsanna

Forrás: A The Guardian

Kapcsolódó