Főoldal > Film a szélsőséges buddhista szerzetesről Cannes-ban

Film a szélsőséges buddhista szerzetesről Cannes-ban

Ashin Wirathuról, a megosztó vallási vezetőről egy svájci rendező készített dokumentumfilmet „A Tiszteletreméltó W. (Le Vénérable W.)” címmel. Barbet Schroeder filmje komoly érzelmi és politikai visszhangra talált a fesztiválon. A mű témája sokak számára ismerős, de az igazi ereje aktualitásában és világpolitikai analógiáiban rejlik.

 A film elején a myanmari Ashin Wirathu szerzetest látjuk, amint nyugodtan és fesztelenül beszél a kamerának. Az afrikai harcsáról beszél, ami „gyorsan növekszik, sok utódot hoz és veszélyes”. A gondolat vége nem hoz váratlan fordulatot: „A muszlimok is ilyenek.” Később a filmben láthatjuk Wirathut, amint kifejti nézeteit, utazik az országban, hogy követőit feltüzelje, valamint mindezek következményeit is: a tüntetéseket, a gyújtogatásokat, az erőszakot.

Wirathu 2013-ban szerepelt a Time magazinban, ami „A Buddhista Terror Arca” címet viselte. Azóta ő a szélsőséges nézetek és a kirekesztés szimbóluma ázsiában. A 2000-es évek közepén bebörtönözték, ahonnan 2012-ben szabadult. Azóta a Ma Ba Tha mozgalmon keresztül gőzerővel terjeszti az interneten az álhíreket az általuk gonosznak titulált Rohingya muszlim kisebbségről. A róla készült film bemutatja, hogyan lehet a vallást eltorzítani politikai szándékok szerint egy olyan országban, ami gyötrelmes átalakulásokon megy át éppen.

Schroedert elsősorban az a szándék vezérelte, hogy bemutassa a Nyugat legégetőbb problémáit egy nacionalista, populista karakteren keresztül.

Az interjúk során Wirathu nyugodt és kedélyes: rasszista és vállalhatatlan kijelentéseit is gyűlölet vagy undor nélkül közli. De más felvételeken, ahol a követőihez beszél, egy szenvedélyes szónok képe jelenik meg, aki kiáltásokkal és szlogenekkel fűszerezi gyűlöletkeltő beszédét.

Schroeder elmondta, hogy „hamar megértettem, hogy sok tanulsággal szolgálnak ezek a szélsőséges buddhisták. A populizmusnak nincsenek határai. Meg akartam érteni, hogyan lehetséges, hogy ennyi embert megmozgatnak ezek a beszédek, mikor a szerzetesek általában békét és harmóniát tanítanak.”

A dokumentumfilmben helyet kapnak eltérő vélemények, így olyan buddhista, muszlim és újságírói nézőpontok is, melyek radikálisan ellenkeznek Wirathu nézeteivel és tevékenységével. A történet fontos és aktuális, pillanatkép a kirekesztés és az ellenségeskedés születéséről, valamint annak politikai folyományairól.

Forrás: Bangkok Post
Készítette: Harlam Bálint

Kapcsolódó

Hírek

Metta meditációs elvonulás Magyarországon

METTA MEDITÁCIÓS ELVONULÁS MAGYARORSZÁGON 2024. június 13-16. Angol nyelven, magyar tolmácsolással „A gyűlölet soha nem ér véget gyűlölettel. A gyűlöletet egyedül a szeretet győzheti le.

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a