Főoldal > Mánfai programok a nyár végén

Mánfai programok a nyár végén

A nemrég ünnepélyesen felavatott Mánfai Elvonulási Központ és Alkotóház programok széles tárházát kínálja az érdeklődőknek. Augusztusban a Tan Kapuja Buddhista Főiskola Gólyatábora, szeptemberben pszichoterapeuták és a pszichoterápia iránt érdeklődők találkozója, valamint Ácsán Dhammánandó hétvégi elvonulása hozhatja össze a környékbelieket a távolabbról érkezőkkel.

 

Idén második alkalommal tartja a Tan Kapuja Buddhista Főiskola Hallgatói Önkormányzata Mánfán a gólyatábort, mely kiváló alkalom az öregdiákok és az új tanulók találkozására. Az Iskola hagyományainak fennmaradásához nem kis segítség, ha folytonos marad az ismeretség a diákok között.

A tábor augusztus 25. és 27. között lesz. Érdemes az esemény facebook-oldalára ellátogatni. Érdeklődni a hok@tkbf.hu címen lehet.

2017. szeptember 9-én, a MEKA ad otthont a második Pszichopikniknek. A szervezők tavaly indították útjára a Pikniket szentesi és pécsi összefogással. A Piknik a vidéken élő pszichoterapeuták, pszichoterápia iránt érdeklődő kollégák, barátok találkozója, ahol lehetőség nyílik a párbeszédre, egymás megismerésére. A fővárosiakat is szívesen látják! 🙂

Program:
Gyülekező 10.00-től
11.00-12.30-ig csoport Terenyi Zoltánnal
12.30-13.00-ig kávészünet
13.00-14.00-ig ebéd, akik főzik: Árkovits Amaryl és Lux Károly, a valamikori pécsi Krízisambulancia munkatársai
14.00-15.30-ig Thiesz Angélával, a pécsi Retextil megálmodójával szövünk, fonunk, táncolunk
15.30-16.00-ig kávészünet
16.00-17.30-ig Stark András filmezik velünk, ehhez nincs mit hozzáfűzni 🙂
Utána kötetlen jóérzés mindannyiunknak!

Helyszín: Mánfa, Buddhista Oktatási, Kulturális és Elvonulási Központ
Mánfa, Fábián Béla u. 87.

Ára: (becsületpersely malackasszával) aki nem alszik ott, annak ebéddel 3000 Ft, aki ott alszik, annak 4200 Ft. Többet természetesen lehet adni, a persely feneke végtelen.
A rendezvényhez finom falatokat, szörpöt, miegymást szívesen látunk. Legyen ez igazi Piknik, örömünnep!
Jelentkezés a pszichopiknik@gmail.com címen 2017. augusztus 20-ig. Fizetni a helyszínen lehet.

Szervezők: Tóth Erika és Árkovits Amaryl, pszichoterapeuták a Szentes-Pécs tengelyen

Ácsán Dhammánandó, az öregek tanítása (théraváda) szerint működő Amarávati Buddhista Kolostor ( Luton – Anglia) szerzetese meditációs gyakorlatokat tart Mánfán, a Mánfai Elvonulási Központ és Alkotóházban 2017. szeptember 15-től 17-ig.

Ácsán Dhammánandó 1951-ben született Londonban, fiatalkorában két évet önkéntesként Thaiföldön töltött, ekkor érintette meg először a buddhizmus. Kinti élményei nyomán lépett kapcsolatba Ácsán Szumédhóval és a nyugati buddhista Szanghával, majd világi gyakorló csoportot szervezett Northamptonban. Később húsz hónapot töltött anagárikaként az egyik angliai kolostorban, és bár egy időre még visszatért a világi életbe, 1991-ben ismét anagárikává avatták, majd 1993-ban megkapta a teljes szerzetesi felavatást. Hosszú ideig a Csittavivéka kolostorban élt Ácsán Szucsittó irányítása alatt, majd Svájcban, Olaszországban, Ausztráliában és Új-Zélandon látogatta a vonalhoz tartozó kolostorokat. 2007 óta Amarávatíban él, és 2009 óta tanít.

Érkezés pénteken este 20 óráig. Az elvonulás vasárnap kora délután zárul. Az elvonulás napirendje: általában korai (4-5 óra) felkelés, reggeli szertartás, egyszerű reggeli és tea/kávé, majd a nap folyamán ülő és sétáló meditáció váltja egymást. 11 órakor vegetáriánus ebéd, melyet 1-1,5 órás pihenőidő követ, 17 órakor ötórai tea, 19 órakor esti szertartás, esetenként tanítóbeszéd, 21 órakor lefekvés. A menedékvételkor és a szertartásokon recitálandó szövegeket mellékeljük.

A résztvevőket kérjük, hogy az elvonulás ideje alatt viselkedésükkel támogassák a derű, nyugalom és tisztánlátás kialakítását célzó gyakorlatok érvényesülését. Ez annyit jelent, hogy a résztvevők kerülik a fölösleges beszédet, szemérmesen viselkednek, nem használnak figyelmet elterelő eszközöket (telefont, laptopot, hangkeltő eszközöket, olvasnivalókat), nem étkeznek ebéd után, nem élnek a tudatot kedvezőtlenül befolyásoló szerekkel és mérgekkel (kábítószer, szeszesital, dohány, szertelenül alkalmazott gyógyszerek). Viszont segítséget nyújtanak a reggeli elkészítésében, az ebéd felszolgálásában, a takarításban, a rend megtartásában, a napirend betartásában, a tanító ellátásában, takarékosan és körültekintően használják az eszközöket és anyagokat, elsősorban a vizet, óvják és kímélik a környezetet.

A reggelit és az ebédet biztosítjuk, az elvonulás részvételi díja 8.400 forint/fő/2 éj, melyet a Dhammapada Alapítvány következő bankszámlára lehet befizetni: OTP 11707024-20453400-00000000. Kérjük, hogy mielőtt befizetnék a díjat, jelentkezzenek Horváth Zsófiánál (06 70 3962803) vagy a dhammapada.alapitvany@gmail.com címen, aki visszajelez, hogy van-e még hely. Ugyanitt kérjük jelezni a részvételi díj átutalását is, mert ez biztosítja a helyet az elvonuláson. A jelentkezőket a jelentkezés sorrendjében regisztráljuk, és folyamatosan értesítjük az elvonulást megelőző eseményekről. Kérjük, csak azok jelentkezzenek, akik az elvonulás teljes ideje alatt jelen tudnak lenni, mert a késői érkezés vagy korai távozás megzavarná az elvonulás nyugalmát. Az elvonulás ideális létszáma 18 fő.

További információ: www.tkbe.hu

 

Készítette: Harlam Bálint

Kapcsolódó