Főoldal > Hogyan gyakoroljuk a mettát gyerekekkel

Hogyan gyakoroljuk a mettát gyerekekkel

Nem lehetünk túl fiatalok a szerető kedvesség gyakorlásához. De hogyan tanítsuk meg a mettát gyerekeinknek?

Amikor az ember hazatér egy csendes elvonulásról, tele van szerető kedvességgel, és nem ritkán azon kapja magát, hogy hangosan mondogatja a mettá meditáció szövegének egyes sorait:

Légy boldog!

Légy biztonságban!

Légy erős!

Legyen könnyű az életed!

Az ősi páli szövegekből származó mettá szó jelentése barátságosság, szerető-kedvesség. Általában a meditáció egy fajtájára használjuk, amelyben a gyakorló meghatározott mondatok recitálásával boldogságot kíván önmagának, aztán fokozatosan kiterjeszti a kívánságot másokra, végül univerzálisan valamennyi érző lényre.

A mettá gyakorlása gazdagítja az életünket, mert melegséget hoz a szívünkbe, és általa hajlamosabbak leszünk a jóindulatra és az együttérzésre. Ez a kellemes hatás azonnal is bekövetkezhet, de gyakoribb, hogy fokozatosan alakul ki; egyre elégedettebbek leszünk és jobban értékeljük az embertársainkat.

Ha megértjük a mettát, akkor felhasználhatjuk saját, majd gyermekeink életének barátságosabbá tételére.

Válasszunk egy csendes helyet, ahol semmi sem vonja el a figyelmet, és egy olyan időpontot, amikor gyermekünk kipihent, jóllakott és nagyjából elégedett. A gyakorlás lehet hosszabb-rövidebb a gyermek életkorától függően, de a rendszeres közös gyakorlás során a gyermek egyre tovább tud majd gyakorolni, és valószínűleg ez ránk is igaz.

Helyezkedjünk el kényelmesen egy párnán, széken vagy a kanapén. A célunk az, hogy a testünket kényelembe helyezzük, míg az elménk élénk. Kérjük meg a gyermeket, hogy hunyja le a szemét, és érezze, ahogy lélegzete ki-be jár. Ha szeretné, számolhatja a lélegzetvételeit. Ha a lélegzetünket figyeljük, az elménk elengedi a zavaró gondolatokat, és felkészül a gyakorlásra.

Magyarázzuk el, hogy a mettá egy olyan gyakorlat, amelyben saját magunknak és másoknak is boldogságot kívánunk. Mondjuk el, hogy négy mondatot fogunk ismételgetni, és kezdjük el őket recitálni.

Az első mondat: „Legyek boldog!” Ahogy a gyermek belélegez, javasoljuk, hogy mosolyogjon, ha van kedve. Amikor arra gondol, hogy legyen boldog, nem kell ebben a pillanatban boldognak lenni. Csak kísérletezzen a gondolataival, tapasztalja meg, milyen érzés önmagának boldogságot kívánni.

A második mondat: „Legyek biztonságban!” Belégzésnél lehet valami olyanra gondolni, ami megnyugtatja: egy plüssállatra vagy egy ölelésre. Nem gond, ha az elméje nem akar kikötni semmi meghatározott dolognál. Elég, ha kimondja a szavakat.

A harmadik mondat: „Legyek erős!” Erő lehet a jó egészség, vagy hogy nem hátrálunk meg, ha a dolgok nem a kedvünk szerint alakulnak. A lassú és egyenletes belégzésnél a gyermek elképzelheti ezt a helyzetet.

Az utolsó mondat: „Legyen könnyű az élet!” Ez mind a test, mind a lélek szabadságát jelenti. A gyermek nyelvére így fordíthatjuk le: „Ne legyen nehéz semmi, de ha mégis, ne legyen probléma a nehézség.” Elképzelhet egy tutajt, amely könnyeden ringatózik a hullámokon.

Most, jó érzésekkel felvértezve, gyermekünk készen áll arra, hogy másokért gyakorolja a mettát: valakiért, akit szeret, egy semleges személyért, egy problémásabb személyért, és végül valamennyi lényért. Tanítsuk meg rá, hogy mondja el ugyanazokat a mondatokat rájuk vonatkoztatva, melyeket az előbb magára mondott.

Megkérdezhetjük tőle: „Hogyan érzed magad a mettá gyakorlásától?” vagy „Mi tetszik a legjobban a mettában?” Boldogan fedezheti fel, hogy ahogy egy gyógyszer leviszi a lázat vagy egy szopogatótabletta enyhíti a torokfájást, a mettá könnyíthet belső terhein. Mindenképpen hívjuk fel rá a figyelmét, hogy a gyógyszeresdobozban rejtőző, jól elzárt elixírekkel ellentétben a mettá-gyógyszert bármikor elérheti és elveheti.

 

Forrás: Lion’s Roar
Illusztrációk: Tomi Um
Készítette: Tari Zsuzsanna, Harlam Bálint

Kapcsolódó

Hírek

Egyszázalék – 2024

A Tan Kapuja Buddhista Egyház technikai száma 0255 – Köszönjük szépen, ha adója egy százalékával fenntartónkat támogatja! Az állampolgárok az idei évben is felajánlhatták személyi