Főoldal > Buddhisták digitális pénzzel szüntetnék meg a korrupciót

Buddhisták digitális pénzzel szüntetnék meg a korrupciót

Mindenki látott már adománydobozt templomban, vagy valamilyen vallási intézményben. Jó lenne tudni, hova kerül az a pénz, nem?

Vallás és korrupció sajnos kéz a kézben jár az idők kezdete óta. Az egyházi vezetők visszaélnek a hatalmukkal, a napi szintű visszásságokról pedig általában nincs tudomásunk.

A fenti kérdés vezette Anton Doost annak felismeréséhez, hogy a modern blockchain-technológiát felhasználva szinte teljesen fel lehetne számolni a vallással kapcsolatos korrupciót.

A Lotos hálózat

A fejlesztését Lotos hálózatnak nevezte el, ami lényegében egy nyilvános könyvelés. Ez a rendszer a becsületesen működő szervezeteknek kedvez.

A rendszernek két eleme van. Az egyik egy afféle vallási közösségi hálózat, mely arra hivatott, hogy a gyakorlók ebben a digitális birodalomban, a világon bárki számára elérhetően terjeszthessék a Buddhizmus tanításait.

A második, talán izgalmasabb elem az új digitális pénznem, a Karma-Zseton. Ez ugyanazon az elven működik, mint a Bitcoin.

A Karma-Zseton és a tágabb értelemben vett Lotos koncepció még kidolgozás alatt van; több tucat önkéntes dolgozik rajta, hogy Doos elméletét minél tökéletesebben ültessék át a gyakorlatba.

Buddhista Gazdaság

A cél a jövőre nézve az, hogy a buddhista diákok Karma-Zsetonnal fizethessenek a tanulmányaikért, valamint, hogy miután fizettek, biztosítsák, hogy jó helyre kerül a pénzük.

A digitális pénznem egyúttal egy templom renoméját is mérné. “Ha gyülemlik nálad a Karma Zseton, az azt jelenti, hogy a Nemes Nyolcrétű Ösvénnyel összhangban működsz” mondja Doos. “Szándékunk szerint a zseton használata a fogyasztás mérséklődését hozza majd.”

A Lotos projektnek nem célja versenyezni a hagyományos buddhista tanítási formákkal, inkább lehetőséget akar teremteni, hogy az a digitális világban is fejlődni tudjon.

“A Lotos olyan felület, ahol bárki virtuális templomot emelhet.”

Ha a kezdeményezés sikeres lesz, annak nem csak a Buddhizmus látja majd hasznát.

A jövő

“Minden vallási intézménynek, ami adományt fogad el, vagy pénzforgalma van, kriptovalutát kellene használnia, hogy a hívek beláthassanak a könyvelésbe” mondja Doos.

Ez különösen azoknál a vallási formáknál okozna nagy változást, ahol az üldöztetés és a cenzúra jelen van. A digitális valuta miatt a hívőknek nem kellene félelemből a valláshoz tartozni.

 

Forrás: The Memo
Készítette: Harlam Bálint

Kapcsolódó

Hírek

Egyszázalék – 2024

A Tan Kapuja Buddhista Egyház technikai száma 0255 – Köszönjük szépen, ha adója egy százalékával fenntartónkat támogatja! Az állampolgárok az idei évben is felajánlhatták személyi