Főoldal > Afrikai árvák buddhizmust és kung-fut tanulnak

Afrikai árvák buddhizmust és kung-fut tanulnak

Afrika déli részén, a tajvani buddhista szerzetes, Hui Li mester által alapított Amitofo Központok jelentenek biztonságot és jövőt az árva és veszélyeztetett gyermekeknek.

Hui Li mester először 1992-ben látogatott el az afrikai kontinensre, ahol találkozott azoknak a gyermekeknek az esetével, akiknek a szülei AIDS-ben hunytak el. Elhatározta, hogy minden idejét és energiáját annak fogja szentelni, hogy a legveszélyeztetettebb gyermekeknek árvaházakat, iskolákat és kórházakat hozzon létre.

12 éve, Malawiban alapította az első központot, amely csaknem 500 gyermeknek ad otthont. Vannak még központok Lesothóban, Szváziföldön és Namíbiában is, és több intézmény alapítását tervezik a közeljövőben.

A központokban nevelkedő gyermekek délelőttönként a helyi tanterv szerint folytatnak tanulmányokat, míg délutánonként a buddhizmussal ismerkednek, mandarin kínait és kung-fut tanulnak.

Az árvák 18 éves korukig élnek és tanulnak a központokban, azután jelentkezhetnek egyetemre vagy szakképzésre. A malawi központ mintegy 26 diákja lett tajvani egyetem hallgatója, és az előzetes becslések szerint hasonló létszám várható a lesothói és szváziföldi központokból, melyek 5, illetve 6 éve működnek.

Az Amitofót 70 %-ban tajvani és hongkongi magánszemélyek adományaiból finanszírozzák, de malajziai és szingapúri nemzetiségű adományozók is vannak. Az Amitofo nem kötődik semmilyen kormányhoz.

A lesothói központban 264 árva lakik. Minden nap buddhista imával kezdődik. Ezt a hatalmas harang kondulása jelzi, mely végigzeng a központ és a kollégium épületén.

A szváziföldi központban 181-en laknak.

A reggeli és esti szertartáson a gyerekek buddhizmust tanulnak és kínaiul énekelnek.

A gyerekeket a központ adoptálja és “gondozó anyát” jelöl ki melléjük.

Amint bekerülnek a központba, tanítani kezdik őket.

A templomot szvázi stílusú festmények díszítik. A háttérben az általános iskola látható, melyet 3. Mswati király építtetett, aki a földet a központnak adományozta.

Cedric Dlamini (jobbra) osztálytársaival készülődik a kollégiumban. Mivel az Amitofo Központban nincsen gimnázium, busszal járnak iskolába. “Először nehéz volt, de aztán elfogadtak. Az emberek ismerik az Amitofo Központot és sok kérdésük van a hellyel kapcsolatban” mondja Cedric.

A kung-fu edzés végén a tanulók tisztelegnek az edzőjük, Wang Yinggang előtt, aki néhány kínai önkéntes társával együtt jött tanítani őket.

A reggeli buddhista szertartás után testnevelésóra van.
 

Refuoehape Kholoane (jobbra) hagyományos japán táncot ad elő a lesothói Amitofo központban. A 2010-ben létrehozott központ 281 gyermeknek ad otthont, akik vagy árvák, vagy veszélyes körülmények közül kerültek oda.

A szváziföldi központot 2012-ben adták át, négy évnyi építkezés után.

A 18 éves Mpendulo Simelane (jobbra) barátaival a ruháit mossa a vacsora előtt.

Nokwanda Dlamini (balra) és Pholile Mngometulu a backstage-ben várakoznak az előadásuk előtt, amit Mduduzi Dlamini, egy szváziföldi miniszter tiszteletére adnak. A központ vezetői mind a helyiekkel, mind a kormánnyal szemben nyitottak és átláthatóságra törekszenek. “Szeretnénk nyíltak és számonkérhetőek lenni, és ezért meghívunk embereket, hogy nézzenek körül. Ez régebben nem volt bevett gyakorlat errefelé” mondta Yao-Lin Ko igazgató.

A mostani ügyvezető igazgató, KC Tan Szingapúrból jött és azt mondja, amikor hallott erről a központról, rohant önkéntesnek.
 

Forrás: Al Jazeera | Cornell Tukiri
Készítette: Tari Zsuzsanna, Harlam Bálint

Kapcsolódó

Hírek

Egyszázalék – 2024

A Tan Kapuja Buddhista Egyház technikai száma 0255 – Köszönjük szépen, ha adója egy százalékával fenntartónkat támogatja! Az állampolgárok az idei évben is felajánlhatták személyi