Főoldal > Bizarr „haláltudatosság” kávézó Bangkokban

Bizarr „haláltudatosság” kávézó Bangkokban

Az AFP hírügynökség arról tudósít, hogy Bangkokban egy frissen nyílt, bizarr „haláltudatosság” kávézó borzolja a kedélyeket, melynek célja, hogy a sajátos, temetés-tematikájú berendezés által a vendégek szembenézhessenek saját halandóságukkal, és akár koporsóba is fekhessenek.

Meghalok egy csésze kávéért, érezzük néha. Ilyenkor, ha Bangkokban járunk, beugorhatunk a kávézóba, amely a tematikus kávézók divatját meglovagolva, buddhista alapokon, a saját halandóságunkkal szembesít bennünket – hogy aztán jobb életet élhessünk.

Az étlapon olyan italok szerepelnek, mint „halál” vagy „fájdalom”; egy csontváz üldögél a sarokban a díványon, és az egész berendezés a „porból lettünk, porrá leszünk” gondolatkört jeleníti meg ebben a szabadtéri kávézó-étteremben. A „Kid Mai (Gondold Újra) Halál Café” középpontjában egy szépen díszített fehér koporsó áll, és arra biztatják a vendégeket, hogy feküdjenek bele pár percre, és gondolkodjanak el az élet végességén – aminek jutalma egy akciós ital.

– Mintha temetésen lennék – mondja a 28 éves Duanghatai Boomoh, majd nevetve belekortyol csokoládés „halálturmixába”.

Ő és néhány kíváncsi vendég egymás után másznak a faládába, és barátaik ráteszik a koporsóra a fedelet.

– Az első gondolatom az volt, mi van, ha nem nyitja ki senki? – mondta Duanghatai, miután kimászott a koporsóból. – Hogyan közölhetem a többiekkel, hogy „itt vagyok, még élek”? Azt hiszem, ilyen érzés lehet, ha az ember tudja, hogy hamarosan meghal – gondolkodik a lány.

A kávézó vendégei különleges társaságban élvezhetik az italokat. Forrás: AFP

A kávézó tulajdonosa azt nyilatkozta, hogy étterme több, mint fricska a thai fővárosban elterjedt cuki és kuckós kávézók irányába: egyébként van itt minden: a macskás, kutyás és szurikáta tematikájú kávézóktól az unikornisos vagy sellős éttermekig.

Veeranut Rojanaprapa egyébként egyetemi tanár és társadalomkutató is, és a kávézóval az a célja, hogy megismertesse a thai embereket (akiknek 90 százaléka buddhista) a haláltudatosság jótékony hatásaival.

– Tapasztalatunk szerint aki tudatában van a halandóságának, kevésbé kapzsi vagy haragos – mondja Dr Veeranut, aki mosolygós kedélye dacára vonzódik a morbid dolgokhoz. Úgy véli, a mulandóság és éntelenség buddhista koncepciója megszabadíthatja a thai társadalmat az olyan krónikus problémáktól, mint az erőszak vagy a korrupció.

– Amikor valaki tudatában van a halandóságának, jól fog cselekedni. Ezt tanítja a Buddha – fejtegeti.

A koporsó-élmény arra sarkallhatja az ország technikafüggő ifjúságát, hogy egy pillanatra megálljanak és ebből a perspektívából nézzenek rá az életükre.

– Amikor a tinédzserek lefekszenek a koporsóba és rájuk zárjuk a fedelet, a sötétség és a szűk hely miatt kénytelenek önmagukra figyelni… és eszükbe jut, mi mindent nem tettek még meg – fejtegeti Dr Veeranut, hozzátéve, hogy ő maga minden este átgondolja saját múlandóságát.

A professzor nem az első, aki a feltámadás élményét kínálja a thaiföldieknek: van egy templom Bangkok mellett, amely arról híres, hogy szimbolikus temetéseket rendez a hívőknek, akik szeretnék lelküket a rossz karmától megtisztítani.

Ám a koporsós kávézó Bangkok északi részén, egy helyi közösségi centrum közepén található, így az egész nyilvánosságot emlékezteti a halandóságra, aminek nem minden környékbeli örül. A kávézó ráadásul olyan táblákat helyezett el a környékbeli sétálóutcában, mint hogy „Mi az életeted értelme?”

A kerület Facebook-oldalán valaki így kommentálta a dolgot: „Ez nagyon zavaró. Nagyon furcsa érzés ott sétálni, lehet, hogy kerülni fogom ezt az útvonalat.”

Dr Veeranut azt mondja, örül a vitának, mert az a siker jele. – Örülök az összes panasznak. Mert ha panaszkodnak, az azt jelenti, hogy eszükbe jutott a halál, hogy tudatában vannak a halálnak.


Forrás: AFP, news.com.au
Készítette: Tari Zsuzsanna, Harlam Bálint 

Kapcsolódó

Hírek

Egyszázalék – 2024

A Tan Kapuja Buddhista Egyház technikai száma 0255 – Köszönjük szépen, ha adója egy százalékával fenntartónkat támogatja! Az állampolgárok az idei évben is felajánlhatták személyi