Főoldal > Így döntöttek a barlangból szabadult thai fiúk

Így döntöttek a barlangból szabadult thai fiúk

A fiúk, akik majdnem 18 napot töltöttek a barlangba zárva, még kórházban vannak, de már eldöntötték, mit tesznek, ha kiengedik őket – szerzetesek lesznek.

A Vaddisznók focicsapatot, amely tizenkét, 11 és 16 év közötti fiúból és 25 éves edzőjükből áll, sikeresen mentette ki egy csapat a Tham Luang barlangkomplexum mélyéről két hete, egy több napos akció során.

Hősies megmentőik közt volt a thai tengerészet és külföldi búvárok is, akik saját életüket kockáztatták a “teljesen felderítetlen, tervezhetetlen helyszínen” miközben az idő, a fogyatkozó oxigén és a közeledő monszun ellen is küzdöttek, hogy a gyerekek hazatérhessenek.

A művelet során tragikusan életét vesztette Saman Kunan 38 éves thai búvár, aki akkor halt meg, mikor létfontosságú ellátmányt vitt a bent rekedteknek. Egy másik búvár talált rá a víz alatt július 6-án. A hatóságok szerint elfogyott az oxigénje, és többszöri próbálkozásra sem sikerült újraéleszteni. Ő volt az egyetlen, aki odaveszett a monumentális kutatás és mentőakció során, amelyben több mint ezer ember vett részt, több mint két héten át.

Most, hogy a csapat biztonságban van, és július 18-án egészségesen elhagyhatták a kórházat, a gyerekek gondoskodni szeretnének arról, hogy a lehető legtöbb tisztelettel adózzanak Saman emlékének.

A kimentett focicsapat tagjai egy rajzzal, amely a hősi halált halt thai búvárt ábrázolja.

 

Banphot Konkum, a 13 éves Duangpetch Promthep édesapjának beszámolója szerint valamennyi Vaddisznók csapattag szerzetesi fogadalmat tesz, hogy így tisztelegjen a búvár előtt.

A théraváda buddhizmusban  a legnagyobb tisztelet, amelyet valaki egy másik embernek adhat, az a szerzetesi fogadalomtétel egy templomban, majd eme érdemes tett felajánlása a másik ember javára. Amikor a fiúk fogadalmat tesznek, felajánlják majd Saman tiszteletére, azáltal emlékének ajánlva az így szerzett érdemeket.

“Már tervezzük a dátumot. Akkor teszik le a fogadalmat, amikor valamennyi család készen áll” – tette hozzá az édesapa.

Teljes értékű szerzetesek (bhikkhu) nem lehetnek még, mert még nincsenek 20 évesek, így a fiúk szerzetesnövendékek (nen) lesznek, és nem kell annyi szabályt követniük. Thaiföldön és a théraváda buddhista országokban bevett hagyomány, hogy valamennyi ideig szerzetesként élnek az emberek (elsősorban fiúk/férfiak), így gyűjtve érdemeket maguk vagy mások, például szüleik vagy elhunyt rokonaik számára.

A kis focisták az elképzelhetetlen megpróbáltatások során már elindultak a megvilágosodás felé vezető úton, sokuk szülei szerint nem is maradtak volna életben, ha edzőjük (aki maga is több évet élt szerzetesként, miután szülei meghaltak) nem tanítja őket meditálni. A meditáció során tanult buddhista gyakorlatok segítettek a gyerekeknek, hogy ne érezzék annyira az éhséget, és ne merüljenek ki teljesen.

Egy buddhista szerzetes szertartást tart a Tham Luang Nagn Non barlang bejárata előtt a mentőakció sikeréért 2018. Július 6-án.

Mentőautó viszi az egyik, barlangból kimentett fiút a kórház felé 2018. Július 8-án

Annak a kolostornak a vezetője, amelyben a Vaddisznók edzője szerzetestanonc volt, azt mondta, ő is úgy véli, hogy a kis focisták odavesztek volna, ha nincs az edzőjük. Prayuth Jetiyanukarn, a thai-mianmari határon fekvő Prathat Doi Wao templom apátja elmondta, az edző megtanította a gyerekeknek, hogyan maradjanak nyugodtak. Ezért maradhattak életben kilenc napig élelem nélkül, egy sötét, sáros párkányon, miközben fogalmuk sem volt, érkezik-e bárki a megmentésükre, és ha igen, mikor.

“Hogy csinálta? Olyan hosszú ideig voltak bent – kilenc napig. Mit mondott nekik?” – töprengett az apát. – “A gyerekek ilyenkor sírni szoktak a szüleik, az otthonuk után. És még a sírás is kimerítheti, kiszáríthatja az embert. Bármilyen egészségesek és sportosak a csapattagok, mégiscsak gyerekek.”

A tizenkét fiú és edzőjük július 18-án hagyhatta el a kórházat. A nemzeti televízió is közvetítette első sajtónyilatkozatukat, helyesebben egy 45 perces sajtókonferenciát, amelyen minden kérdésre válaszoltak. Elmesélték, hogy kerültek csapdába, és bocsánatot kértek Saman családjától, amiért miattuk veszítették el szerettüket. Az egyik kisfiú pedig egy kérdésre válaszolva elmondta: már nem profi focista szeretne lenni, hanem haditengerészeti kommandós, hogy megmenthessen másokat.  A hatóságok abban bíznak, hogy miután az összes kérdésre válaszoltak, és kielégítették a közönség kíváncsiságát, könnyebben térhetnek vissza “hétköznapi életükhöz.”

 

Friss kép az azóta meg is történt ceremónáról:

 

Forrás: news.com.au
Kép: Thaiföld Egészségügyi Minisztériuma és a Chiang Rai Prachanukroh Kórház, AP; 2-3. kép: Linh Pham/Getty Images
Készítette: Tari Zsuzsanna, Horváth M. Zsófia

Kapcsolódó

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a