Főoldal > Csögyal Namkhai Norbu Rinpocse eltávozott

Csögyal Namkhai Norbu Rinpocse eltávozott

Napjaink egyik legnagyobb Dzogcsen mestere szeptember 27-én, este hagyta el földi testét az általa alapított Nyugat-Merigár Buddhista Központban, Olaszországban. Földi maradványait október 3-án helyezték nyugalomba a merigári sztúpában.

 Chögyal Namkhai Norbu. From dzogchen.net

Csögyal Namkhai Norbu Rinpocse úttörője volt annak a folyamatnak, amiben a buddhizmus Nyugatra került.

Kisgyermekként ismerték fel tulkuként, a nagy Dzogcsen mester, Adzom Drugpa, valamint Bhután első Dharmarádzsája, Shabdrung Ngawang Namgyel reinkarnációjaként.

A tibeti mester 1981-ben hozta létre a Merigár Buddhista Központot Toszkánában. A szervezetnek azóta Európában, Ázsiában és Amerikában is több székhelye létezik, melyeket több ezer Dzogcsen-gyakorló látogat. Rinpocse emellett számtalan könyv szerzője is, melyek témái közt a tibeti gyógyászat, a tibeti népi hagyományok, a bön, a tibeti asztrológia is megtalálhatóak.

Munkásságának elismeréseként idén szeptemberben Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök a legmagasabb kitüntetést adományozta neki, a Becsületrend Parancsnoki fokozatát.

A mester halálát követően szamádhiba lépett, mely végeztével lehetőség nyílt testének szertartásos nyugalomba helyezésére. Hála az internetes közvetítésnek, az egész napos ceremónián a világ egész Dzogcsen-közössége együtt gyakorolhatott.


Forrás: Buddhist Door, International Dzogchen Community
Készítette: Harlam Bálint

Kapcsolódó

Hírek

Egyszázalék – 2024

A Tan Kapuja Buddhista Egyház technikai száma 0255 – Köszönjük szépen, ha adója egy százalékával fenntartónkat támogatja! Az állampolgárok az idei évben is felajánlhatták személyi