Főoldal > Éber figyelem az együttlétben

Éber figyelem az együttlétben

A tudatosság (mindfulness, szati) a jelen pillanatra irányuló, ítélkezésmentes figyelem. Lehetséges, hogy a meditációban gyakorolt éber figyelem hasznunkra lehet az élet más területein is, amit nem feltétlenül kapcsolunk össze a spirituális fejlődéssel? Milyen hatása van a tudatosságnak a szexuális, valamint az érzelmi életünkre?

Lori A. Brotto, a Brit Columbia-i Kutatóintézet a Női Egészségért igazgatója szerint a szexuális tudatosság számos helyzetben jelenthet segítséget, az olyan problémáktól kezdve, mint a kényszeres viselkedés, vagy a szűnni nem akaró, zavaró gondolatok, az olyanokon át, mint az intimitástól való irtózás, vagy az alacsony libidó, egészen a fizikai tünetekkel járókig, mint a merevedészavar, vagy a nemi szervek krónikus fájdalma.

“A tudatosság által intenzívebben foglalkozhatunk az érzeteinkkel a vágy pillanataiban” mondja Brotto. “Figyelhetünk ilyenkor azokra a pontokra, ahol a testek találkoznak. A szemünkkel lajstromba vehetjük a látásérzeteket. Figyelhetjük a pulzusunk változását. Aztán amikor a tudatunk elkószál, vagy elvonja valami, visszavezethetjük a test és a lélegzet figyeléséhez.”

Idegtudományi megközelítésből szemlélve, a tudatosságnak maradandó kognitív hatásai lehetnek. Megerősíti a tudat azon részét, ami ellenőrzés alatt tartja a gondolkodást. Így kevésbé leszünk hajlamosak automatikusan reagálni egy helyzetre és megtanulhatjuk apránként kikódolni magunkból a félelmeinket.

Az éber figyelemért azonban dolgozni kell. Brotto kutatóintézetében nyolchetes bevezető program keretében ismertetik a résztvevőkkel a technika alapjait. Kezdetben a test végigpásztázása a figyelemmel, a légzés- illetve a gondolatok figyelése képezik a fő gyakorlatokat. Később fontos eleme a képzésnek az érzelmi vagy fizikai fájdalomra való ráhangolódásban szerzett jártasság. A kurzus felénél, négy hét után kezdik ezeket a gyakorlatokat fokozatosan a szexualitás felé orientálni.

Aki szeretné kipróbálni, milyen hatása van a tudatosságnak a szexuális életére, megteheti anélkül is, hogy beiratkozna egy kurzusra. Azonban fontos a hálószobától függetleníteni ezt a tanulási folyamatot. A megfelelő jártasság megszerzése előtt az “élesben” tett próbálkozások eleve kudarcra vannak ítélve. Ideális kezdés az, ha az ember eleinte a légzésére figyel, majd végigjárja a figyelmével a testének minden porcikáját azt keresve, hol érzi magát ellazulva és hol nem. A mindennapos tevékenységek közben, mint a fürdés, a boltba menés, vagy az étkezés, figyeljük a tapasztalt érzeteinket. Ez megerősíti a tudatosság-izmainkat.

Ha pedig kezdjük megvalósítani az éber figyelmet az együttléteink alatt is, nagy valószínűséggel a szex minősége is exponenciálisan javulni kezd majd. Brotto megállapítása, hogy a teljes értékű szexuális élet lehetetlen a tudatosság nélkül, egybecseng Gendün Csöpel, egy rendből kilépett tibeti láma 1938-ban írott verseskötetének, a Szenvedély Könyvének üzenetével, mely a Káma Szútrához hasonlóan az örömszerzést a vallási extázissal egy szintre emeli. A kötetet angolra Donald S. Lopez Jr, a Michigani Egyetem professzora, és Thupten Jinpa, a Dalai Láma fő tolmácsa fordította.


Forrás: CNN, Tricycle

Kapcsolódó

Hírek

Digitalizálásra kerül a Tripitaka Koreana

A koreai Kulturális Örökségvédelmi Hivatal bejelentette, hogy digitalizálni fogják a legteljesebb koreai buddhista szentiratgyűjteményt, a Tripitaka Koreana-t. A Hármas Kosár szövegének, a Tripitakának a nyomtatására

Hírek

Szamjak Mahádán fesztivál Buddha szobrokkal Nepálban

Március 14-én ünnepelték a nepáli buddhisták a Szamjak Mahádán ünnepet Lalitpurban, Nepál negyedik legnépesebb városában, amelyre különböző szentélyekből összesen mintegy 140 Buddha szobrot gyűjtöttek egybe.