Főoldal > Bódhiszattvaképzés Tajvanon elkötelezett buddhistáknak

Bódhiszattvaképzés Tajvanon elkötelezett buddhistáknak

Az Elkötelezett Buddhisták Nemzetközi Hálózata (INEB) a Hongshi Buddhista Főiskolával közösen bejelentette, hogy két hetes tanfolyamot indítanak „Fiatal bódhiszattvák a spirituális újjáéledésért és a társadalmi átalakulásért” címmel.

 

A tanfolyam 2019. Április 30-tól május 13-ig tart a Tajvanon található Hongshi Buddhista Főiskolán. Célja az, hogy segítse a fiatalokban azokat a felismeréseket és azoknak a készségeknek a kifejlődését, amik által tényleges társadalmi változás elősegítői lehetnek. Ebben a különleges programban az ősi buddhista tanokat a modern kor kihívásainak a tükrében használják fel, ezzel segítve a 30 fiatalt, hogy önbizalommal, rátermetten és elkötelezetten törekedhessen valódi és hosszútávú társadalmi és spirituális változásra.

Az INEB így fogalmazza meg a globális helyzetet: „Általánosan elmondható azokról az országokról, ahol az INEB bódhiszattvái tevékenykednek (főként Dél-kelet Ázsia), hogy nem jutottak el a tartós béke és társadalmi igazságosság állapotába. Általánosan jellemző a kapitalizmus és a tekintélyelvűség uralma. A fejlődő országok a nagyvállalatok és az áldemokratikus vagy nyíltan demokrácia-ellenes rezsimek béklyójában sínylődnek.”

A program során a résztvevők az elkötelezett buddhizmus elméleti hátterét megértve képesek lesznek buddhista módszerrel közelíteni társadalmi problémákhoz, valamint megtanulják gyakorlatba átülteni a buddhista eszméket olyan elkötelezett buddhistáktól tanulva, akik jelenleg is az élharcosai ennek a mozgalomnak.

„Reméljük, hogy építeni tudunk az idei első próbálkozás tapasztalataira és sikereire” mondta Somboon Chungprampree az INEB képviselője. „Reményeink szerint a következő években kiterjesztjük majd a program kereteit és ambícióit.”

A tananyag háromrétű: fizikai, szellemi és spirituális tettek köré szerveződik. Az órák előadásokból, beszélgetésekből, közösségépítésből, meditációból, csoportos foglalkozásokból és tanulmányi kirándulásokból állnak össze.

Az INEB-et 1989-ben alapította Sulak Sivaraksa pár aktivistával. A bangkoki székhelyű szervezet ma 4 kontinens 25 országában működik a kaljána-mitra (spirituális barátság) elvei mentén. Célja a buddhizmus gyakorlatának összehangolása a társadalmi szerepvállalással egy egészséges, igazságos és békés világ elérése érdekében.

„Az emberiség jövője a fiatalokon múlik. Ha azonban ezek a fiatalok egy megosztott társadalomban nőnek fel, nagyon nehéz számukra felismerni saját lehetőségeiket és képességeiket, így nem is tudnak érdemi változást elérni a környezetükben. A fiatalok életerejét a társadalmi, gazdasági egyenlőtlenségek felmorzsolják. Ez a tanfolyam lehetőséget ad a fiataloknak, hogy az ősi buddhista bölcsességet a mai kor problémáinak megoldására használják. Amint a fiatalok ráébrednek saját valójukra és a világban betöltött szerepükre, feltárul számukra saját –eddig rejtett– bölcsességük és együttérzésük. Ez a felismerés természetszerűleg arra sarkallja őket, hogy tegyenek az emberek jólléte érdekében. A program résztvevői előtt megnyílnak a kapuk, hogy valódi társadalmi változást indítsanak el a világban” olvashatjuk az INEB felhívásában.


Forrás: Buddhist Door, INEB

Kapcsolódó

Hírek

Egyszázalék – 2024

A Tan Kapuja Buddhista Egyház technikai száma 0255 – Köszönjük szépen, ha adója egy százalékával fenntartónkat támogatja! Az állampolgárok az idei évben is felajánlhatták személyi