Főoldal > Szögyal Rinpocse eltávozott

Szögyal Rinpocse eltávozott

Szögyal Rinpocse hosszú betegség után, egy tüdőembóliát követően eltávozott ebből a világból. Bár halála hirtelen volt, a beszámolók szerint egyúttal békés is, és kedves tanítványai körében történt.

Ahogy azt a mester közösségi oldalán olvashatjuk, a Rinpocse meditációban pihen, és több láma, köztük Szakja Gongma Tricsen Rinpocse segíti a gyászolókat ebben az időszakban. A híveknek azt javasolják, gyakorolják a Guru Jógát, a Száz Szótagú Mantrát és összpontosítsanak a mester bölcsességtudatával való egyesülésre.

Szögyal Rinpocse 1947-ben született Tibetben, majd fiatal korában felismerték a 19. századi mester, Szögyal Lerab Lingpa, a 13. Dalai Láma tanítójának reinkarnációjaként. Dzsamjang Khjence Csökji Lodrö útmutatásai mentén végezte el a hagyományos lámaképzést. 1971-ben Cambridge-ben kezdett összehasonlító vallástudományt tanulni. 1974 óta volt aktív tanító. 1979-ben megalapította a Rigpa nevű nemzetközi szervezetét, mely a Buddha tanítását terjeszti.

Könyveit több, mint 30 nyelvre lefordították, köztük a legsikeresebbet, mely a Tibeti könyv életről és halálról címet viseli.


Forrás: Facebook, Buddhist Door

Dilgo Khjentse Rinpocse a következőt írta tanítványainak Szögyál Rinpocse halálával kapcsolatban:

 

Kjabje Dilgo Khjence Jangsi Rinpocse üzenete hivatalos Facebook oldalán Tiszteletreméltó Szögyal Rinpocse tanítványainak:

Kedves barátaim! Nemrég kaptam a szomorú hírt, miszerint betegségével vívott hosszú küzdelem után Szögyal Rinpocse eltávozott. Alapvetően mindig szomorú dolog a nagy mesterek haláláról értesülni, és ez különösen igaz akkor, ha közel állunk az elhunyt mesterhez. Mégis, egyszerűen ez a világ rendje. Úgy gondolom, hogy amíg a mester életben van, létfontosságú, hogy a tanítványok hittel és elkötelezettséggel fogadják útmutatásait és tanításait. Amikor pedig eltávozik, a gyakorlásunk és az életvitelünk által tiszteleghetünk emléke előtt. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy emlékeztesselek titeket valamire, amit valószínűleg korábban már sokszor hallottatok: az igazi tanítvány békés; tiszta és tökéletes szamajával és megingathatatlan odaadással rendelkezik. Különösen fontos ez most, Rinpocse távozásának idején. Szögyal Rinpocse nagyon közel állt az elődömhöz, Kjabje Dilgo Khjentse Rinpocséhoz, aki által számos felhatalmazásban, útmutatásban és átadásban részesült. Személyes véleményem szerint amennyiben a mester és a tanítvány között szoros kapcsolat van, az megingathatatlanul fennmarad. Az én kapcsolatom nagyon erős Szögyal Rinpocséval. Rinpocse mindig nagyon kedves és gondoskodó volt velem szemben, és ez kölcsönösen így működött. Mindig nagyon közel éreztem magam Szögyal Rinpocséhoz, és úgy éreztem, az oltalma alatt állok, különösen betegségének utóbbi szakaszában. Rinpocse sokszor meghívott, hogy látogassam meg őt a központokban, ahol tevékenykedett – világszerte a Rigpa Központokban (különösen Lerab Lingben). Családi kötelezettségeim – apám, Tsikey Csokling Rinpocse ápolása és gondozása – miatt nem tudtam eleget tenni Rinpocse kívánságának, amit nagyon sajnálok. Szeretnélek megkérni titeket, Szögyal Rinpocse tanítványait, hogy legyetek békések; a tanításokat, amelyeket kaptatok, pontosan és képmutatás nélkül gyakoroljátok; és legyetek megingathatatlanok elkötelezettségetekben. Könyörögjetek Rinpocséért, és tegyetek azért, hogy teljesüljön és fennmaradjon, amit tett, és amit kívánt. Én is ugyanígy fogok imádkozni, és felajánlásokat teszek. Legyen mindannyiunkkal a buddhák és bódhiszattvák, Guru Rinpocse és valamennyi nagy mester áldása! 

Üdvözlettel: Kjabje Dilgo Khjence Jangsi Rinpocse, Urgyen Tenzin Jigme Lhundrup

 

Kapcsolódó