Főoldal > Buddhista lmbtq közösség indul Ausztráliában

Buddhista lmbtq közösség indul Ausztráliában

Azok, akik nem a más neműekhez vonzódnak, a legtöbb közösségben kirekesztéssel találkoznak és ez fokozottan érvényes a vallás területén, ahol a nemi életre számos szabály vonatkozik. A Sydney-ben induló Rainbodhi közösség menedék kíván lenni azok számára, akik nem szeretnének meghasadni a nemi és a vallási hovatartozásuk között.

Akálikó Bhikkhu, egy théraváda szerzetes alapította a közösséget, amely minden irányzatra nyitott: vannak, akik a koreai szon-, mások tibeti buddhizmust gyakorolnak. Az üzenetük egyszerű: „Lehetsz meleg és buddhista egyszerre: mindenkit akként szeretünk, amilyen. A buddhizmus alapelve, hogy mindenkinek jár a szeretet és az együttérzés.”

A közösség neve, a Rainbodhi két szó összeolvasztásából született: az angol rainbow (szivárvány) az lmbtq közösséget és a nemi sztereotípiák meghaladását képviseli, a bódhi pedig, ez az ősi páli terminus, a felébredésre, minden buddhista törekvő céljára utal.

A szangha minden vallási, kulturális és nemi identitású ember számára nyitott. Azt szeretnék, ha biztonságos, támogató környezet jöhetne létre, ahol meditációt és a Buddhadhammát tanulhatnák. „A vallásnak nem szabad gyűlöletet terjesztenie. Mindig is voltak melegek és transzneműek a vallás területén is, ez büszkén vállalható. A vallás az ember alapvető szükséglete. Ennek össze kellene minket kötnie, nem pedig szétválasztania” mondta az alapító, Akálikó Bhikkhu.

Az lmbtq közösség létrejötte azért is fontos a társadalom számára, mert bár a legtöbben kiegyensúlyozottan élik meg másságukat, arányosan sokkal nagyobb a mentális betegségek és az öngyilkosság előfordulási aránya, mint a heteroszexuális népesség körében –derül ki egy ausztrál szervezet felméréséből, mely az lmbtq emberek egészségével foglalkozik. Beszámolójuk szerint a mentális problémák és a halálesetek egyenes összefüggésben állnak a családjuk, barátaik és munkahelyi környezetük által tanusított kirekesztő (nemritkán bántalmazó) magatartással.

A buddhizmus Ausztrália harmadik legnépszerűbb vallása a kereszténység (52%) és az Iszlám (2.6%) után. A népesség 2.5%-a, azaz 563 000 ember tartja magát buddhistának.


Forrás: Buddhist Door

Kapcsolódó

Hírek

Szamjak Mahádán fesztivál Buddha szobrokkal Nepálban

Március 14-én ünnepelték a nepáli buddhisták a Szamjak Mahádán ünnepet Lalitpurban, Nepál negyedik legnépesebb városában, amelyre különböző szentélyekből összesen mintegy 140 Buddha szobrot gyűjtöttek egybe.