Főoldal > Szentpétervár fő kolostora segítséget kér a járvány alatt

Szentpétervár fő kolostora segítséget kér a járvány alatt

A Gunzecsojnej Dacan, az oroszországi Szentpétervár fő történelmi kolostora április 26-án segítséget kért a globális koronavírus elleni küzdelemben. Az üzenetüket a honlapjukon és a Facebook oldalukon hozták nyilvánosságra, amiben feltárták a nehézségeiket, hogy a kolostor lámái milyen nehézségekkel kénytelenek szembenézni az utóbbi hetekben az országos lezárásoknak köszönhetően.

A Gunzecsojnej Dacan lámái   A kép forrása

A Gunzecsojnej Dacan 1909-15 között épült Szentpéterváron, első buddhista templomként Északnyugat-Oroszországban Őszentsége a 13. Dalai Láma, Thupten Gyacó (1876-1933) és a burját Agvan Dorzsijev Láma (1853/4–1938) irányításával. A templomot a vadzsrajána buddhizmus gelug iskolája tudósainak és tanulóinak a Dharma-gyakorlatai számára alapították. Éveken át emberek ezreinek voltak a segítségére, de a jelenlegi krízis közepette most a lámák kényszerülnek segítségkérésre.

 

A karanténintézkedéseket március végén vezették be Oroszországban, teljesen leállítva a templomi szolgálatokat és arra kényszrítve őket, hogy zárják be kapuikat a látogatók előtt. Ennek eredményeképpen a Gunzecsojnej Dacan vezetőjének, Buda Balzsijevics Badmajevnek (Dzsampa Donyed Láma) és lámatársainak számos nehézséggel kell szembenézniük, kezdve a számlák befizetésétől a templom és az ott dolgozók alapvető szükségleteinek kielégítéséig. Köztudott, hogy egy ilyen nagy kolostorkomplexum fenntartása és üzemeltetése Szentpéterváron komoly költségekkel jár.

 

A kolostor rendszerint látogatókat fogad Oroszország és a világ minden részéből, akik folyamatos segítséget nyújtanak és ellátást biztosítanak. A lámák napi imagyakorlatokat tartanak és támogatják az embereket különböző problémáik megoldásában, kezdve a betegségektől a napi gondokig, még a várandós hölgyeknek is segítenek. A koronavírus járvány közepette a szerzetesek a járványügyi előírások betartására buzdítottak mindenkit arra, hogy őrizzék meg a nyugalmukat és hogy használják fel a társadalmi elszigeteltség ezen időszakát a spirituális gyakorlásra.

 

 

A Gunzecsojnej Dacan Szentpétervárott    A kép forrása

 

Március 28-a óta, amikor Oroszországban bejelentették a munkaszüneti héttel járó karantént, a Gunzecsojnej Dacan hivatalosan is bezárt a járvány terjedésének megelőzése érdekében. Az imákat, a huralokat, továbbra is megtartják a templomban, azonban látogatók nélkül. A lámák továbbra is olvassák a különleges szent szövegnek, a Negatív okok megszüntetésének öt szútráinak (burját: Taban Harjulga) imáit a vírus elleni védekezés céljából. A szöveg egyesíti az öt hatalommal rendelkező női istenséget: Szitápatrát, Pradnyápáranitát, Zöld Tárát, Fehér Tárát és Szimhamukhát, és eredetileg arra volt hivatva, hogy megszüntesse a betegséget, az akadályokat, a rossz álmokat, negatív gondolatokat, káros hatásokat és így tovább.

 

Március 30-tól a dacan még a lámák és szerzetesek előtt is bezárta kapuit és minden online eseményt, tanfolyamokat és előadásokat, túrákat éppúgy, mint az egykor a kolostor területén tartott napi szolgáltatásokat törölték. Egy héttel később a napi imagyakorlatot újraindították online közvetítés formájában, és a videók meg is tekinthetők a dacan Youtube csatornáján.

 

E történelmi buddhista kolostor anyagi támogatása közvetlenül is lehetséges a honlapjukon keresztül. A Gunzecsojnej Dacan lámái őszinte hálával fogadnak minden adományt ezekben a nehéz időkben.

 

 

Írta: Ljudmila Klaszanova, Buddhistdoor Global 2020. április 29.

Fordította és szerkesztette: Fenyvesi Róbert

Forrás

A kolostor Youtube csatornája és honlapja

Kapcsolódó

Hírek

Egyszázalék – 2024

A Tan Kapuja Buddhista Egyház technikai száma 0255 – Köszönjük szépen, ha adója egy százalékával fenntartónkat támogatja! Az állampolgárok az idei évben is felajánlhatták személyi