Főoldal > Elhunyt a VIII. Kambi Láma, a Tuva Köztársaság buddhista vezetője

Elhunyt a VIII. Kambi Láma, a Tuva Köztársaság buddhista vezetője

Dzsampel Lödoj, a VIII. Kambi Láma Tuva fővárosában, Kizilben hunyt el, június 23-án, mindössze negyvenöt évesen. A Buddhistdoor Global hírportál szerint halálát a koronavírus és a hozzákapcsolódó egészségügyi komplikációk okozták. A COVID-19 vírust a hónap elején állapították meg a Lámánál, a köztársasági fertőző betegségekkel foglalkozó kórházba küldték, ahol mesterséges kómában tartották a kezelés érdekében.
Kambi Lámát tavaly választották immár második periódusára az oroszországi köztársaság legfőbb vallási vezetőjévé. Egészségéért és gyógyulásáért sok oroszországi és indiai buddhista tartott imaszertartásokat, köztük az egyik leghíresebb gelug kolostoregyetem a Drepung Gomang is. Eltávozásának hírét Sholban Kara-ool, Tuva Köztársaság elnöke jelentette be: „Rossz híreket kaptam. Tuva Köztársaság Kambi Lámája, a tiszteletreméltó tanítónk Dzsampel Lödoj örökre itthagyott minket. Hatalmas veszteség ez a köztársaságnak. Még csak most lett volna negyvenöt éves, olyan fiatal volt” – mondta, majd így jellemezte: „Magasan képzett szellemi vezető volt, aki tudta, hogyan közvetítse a Buddha tanítását mindenkinek, és segítségének és iránymutatásának felajánlásával támogatott oly sok rászorulót.”
Őszentsége a Dalai Láma tiszteletbeli oroszországi és mongóliai képviselője, Telo Tulku Rinpócse az alábbi részvétnyilvánítást juttatta el a Kambi Láma hivatalába: „Mélységesen elszomorítottak a Kambi Láma távozásáról szóló hírek, aki oly sok éven át szolgálta önzetlenül a Buddha tanítását, vigyázott az emberek szellemi fejlődésére és sok buddhista példaképe volt. Azért imádkozom, hogy jó újraszületésre leljen, és hogy mindig tartsa emlékezetében, hogy egy jelentőségteljes és teljes életet élt.”


Dzsampel Lödoj, Apis-ool Szat néven látta meg a napvilágot 1975 augusztusában állattenyésztő családban, Hondergi faluban. A fővárosi Gandan Puncogling kolostorban 1992-ben kezdte buddhista tanulmányait, abban az évben amikor Őszentsége a Dalai Láma látogatást tett Tuvában. Tanulmányait a szentpétervári Gunzecsöjnej Dacanban folytatta, majd a Drepung Gomang kolostorban tanult, a Délnyugat-Indiában lévő Karnatka államban. Itt szerzett filozófiai tudományok kandidátusa címet kilenc éves tanulmányai végeztével. Visszatérve Tuvába 2005-2010-ig töltötte be először a Kambi Láma tisztet. Tuva Köztársaság mellett Kalmükiában és Burjátországban is rendkívül aktív szerepet játszott a közösségek megszervezésében, kolostorkomplexumok alapításában, a helyi vezetőkkel együttműködve. Később Csadan város kolostorának az Ucú-Khurínak lett az apátja.
2019. november 29-én választották másodszor Tuva Köztársaság Kambi Lámájának.

Forrás

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó

Hírek

Szamjak Mahádán fesztivál Buddha szobrokkal Nepálban

Március 14-én ünnepelték a nepáli buddhisták a Szamjak Mahádán ünnepet Lalitpurban, Nepál negyedik legnépesebb városában, amelyre különböző szentélyekből összesen mintegy 140 Buddha szobrot gyűjtöttek egybe.