Főoldal > Kínai utasításra eltávolítják az imazászlókat Tibetben

Kínai utasításra eltávolítják az imazászlókat Tibetben

A tibeti kínai hatóságok elrendelték az imazászlók megsemmisítését a régióban. Máig ez Kína egyik legközvetlenebb támadása a tibeti kultúra és vallásos hit látható szimbólumai ellen – állítja egy helyi forrás.
A kampány, amit „viselkedési reform” programnak hívnak, júniusban kezdődött a csinghaji Gologban, a Tibeti Autonóm Tartományban és Tengcsen megyében a Csamdó önkormányzatban szintén Tibeti Autonóm Tartományban – mondta az RFA-nak egy helyi forrás a héten.
„A kormány összeterelte a helyi embereket utasítva őket, hogy vegyenek részt egy úgynevezett környezeti tisztasági mozgalomban és egy viselkedési reform programban” – mondta anonimitását kérve az RFA forrása.

„A rendőrség irányításával a helyi tibetiek most leszedik az imazászlóikat a falvaikban és a dombtetőkről”, ahol eddig a hagyomány szerint lobogtak, abban hitben, hogy védelmet nyújtanak a gonosz ellen és jó szerencsét hoznak, állítja a forrás.


Legyenek régiek vagy újak, a mantrákat viselő imazászlók mind el lettek távolítva az eredeti helyükről, mondja a forrás, sőt még az őket tartó zászlórudakat és oszlopokat is elbontották, amiken eddig lógtak.
„Ez a tibetiek szokásainak és hitének megvetése és legmesszemenőbb módon való semmibevétele.” – mondta a forrás, majd hozzátette, hogy attól tart, ez a kampány elterjed és a hagyományok és a vallásgyakorlás még erősebb elnyomására fog ösztönözni.

„A kínai hatóságok megfogadták, hogy általános értelemben is kiírtanak minden olyan tibeti viselkedést, ami szerintük árt a népi produktivitásnak és hátrányosan érinti az életformájukat” – mondta.

„Így a hatóságok kitalálták, hogy gyökeresetől tépik ki a mindenütt ott lobogó imazászlók tibeti hagyományát, utasítva a helyi hivatalaikat, a kolostorok vezetőit és az illetékes hatóságokat a környéken és a városokban, hogy hajtsák végre a parancsot.”
A zászlók elleni kampány szerepel a Tibeti Központ az Emberi Jogokért és a Demokráciáért (Tibetan Centre for Human Rights and Democracy) éves jelentésében, amiben az áll, hogy a kínai rendőrség szisztematikusan nyúzza és rombolja a tibetiek nemzeti és kulturális identitását, a politikai másként gondolkodókra irányuló egyre szélesebb körű megfigyelések, az online monitoringozás által, és a tibeti gyerekek iskolában való nyelvhasználati jogának egyre erősödő korlátozásával.

Az elmúlt évben a kínai rendőrségi erők és felderítő egységek a kolostorokba és a falvakba vonultak, hogy megfigyeljék az ott lakóknál a kínai törvényekkel való szembenállásra utaló jeleket, – mondja az indiai Dharamszalában működő központ – hozzátéve, hogy „arcfelismerő szoftverekkel és a digitális tér ügyes megfigyelésével elfojtják a civil és a politikai jogok fokozódó elnyomása elleni tiltakozás lehetőségét.”

 

Írta: Richard Finney 2020. június 17.
Forrás Radio Free Asia – RFA
A tibeti jogvédő szervezet, a Tibetan Centre for Human Rights and Democracy honlapja

 

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó

Hírek

Szamjak Mahádán fesztivál Buddha szobrokkal Nepálban

Március 14-én ünnepelték a nepáli buddhisták a Szamjak Mahádán ünnepet Lalitpurban, Nepál negyedik legnépesebb városában, amelyre különböző szentélyekből összesen mintegy 140 Buddha szobrot gyűjtöttek egybe.