Főoldal > Ritka halál utáni meditatív állapotot ért el egy magas rangú tibeti szerzetes

Ritka halál utáni meditatív állapotot ért el egy magas rangú tibeti szerzetes

A Tibeti Központi Kormányzat (Central Tibetan Administration – CTA) hírportálja nemrég arról számolt be, hogy Gese Dzsampa Gyacó a Tajvanon élő tibeti vadzsrajána tudós, meditációs mester és korábban politikai fogoly egy ritka meditációs állapotba, a thukdamba lépett július 14-én bekövetkezett klinikai halála után.

 

 

    A thukdam a halál utáni köztes létben, bardóban végzett magasszintű meditációs gyakorlat által létrehozott állapot.  Ekkor a megvalósított mester tudata a fizikai halál után is a testben marad és mindamellett, hogy a biológiai élet jelei megszűnnek, a halál jelei nem mutatkoznak a testen. A bőr színét, rugalmasságát is megtartja, a test bomlása nem tapasztalható. Ebben az állapotban a mester napokig, de akár hetekig is tartózkodhat.

 

 

    A Gese holttestét fizikai halála után a későbbi temetkezési helyére szállították. A Szera Dzsej kolostorból imaszolgálatra érkező jóbarátja, Gese Norbu vizsgálta meg több alkalommal a testet és állapította meg, hogy mivel a bomlás jelei semmilyen formában nem jelentek meg, Gese Gyacó a thukdam állapotába lépett. Ezt a harmadik napon Dzsigme Namgyal a Nemzetközi Tibeti Buddhista Központ (International Tibetan Buddhist Centrer) apát-elnöke is megerősítette.
    Az ötödik napon a tajvani Tibet Iroda (Office of Tibet) munkatársai mellett egészségügyi szakemberek is megvizsgálták a testet, akik döbbenettel vették tudomásul a jelenséget, amelyről később jelentést is küldtek Őszentsége a Dalai Láma hivatalának. Az eset a Dalai Láma figyelmét fel is keltette, aki régóta támogatja a meditációs állapotok tudományos kutatását. Őszentsége a titkárán keresztül kért részletes jelentést az eseményekről és kérte tudományos kutatók bevonását.

 

 

    A Gese tanítványai megkeresték a kiváló tajvani kutatóintézetet az Academia Sinicát és együttműködésüket kérték a meditációban lévő szerzetes és a thukdam állapot tudományos vizsgálatára. A kutatás július 24-én kezdődött Ting-kuo Lí fizikus professzor irányításával. A vizsgálatok arra az eredményre jutottak, hogy a Gese fizikai testének oxigénszintje 86%-os, ami alig kevesebb mint egy élő emberé. A bőre puha és rugalmas maradt, a belső szervekben sem volt kimutatható bomlás. Az arcon ragyogás és melegség volt megfigyelhető. Július 28-án és augusztus 1-én a Tajvani Egyetem pszichológiaprofesszora és asszisztensei szignifikáns agyi tevékenységet mutattak ki a meditáló szerzetesnél.

 

 

 

    Őszentsége a Dalai Láma hivatala Dr. Ceten Dordzsét rendelte ki a deleki kórházból a kutató fizikus támogatására és a test állapotváltozásainak fényképes dokumentációjára.
    A tudósok, kutatók, orvosok és egészségügyi szakemberek által lejegyzett eredményeket, fénykép- és videódokumentációkat eljuttatták Őszentsége hivatalába.

 

 

 

     Gese Dzsampa Gyacó 28 napot töltött a thukdam meditációs állapotban. Az asztrológiai jelek figyelembevételével augusztus 21-én hamvasztották el.

Forrás: Tibeti Központi Kormányzat

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó