Főoldal > 2400 éves buddhista műemlék Pakisztánban

2400 éves buddhista műemlék Pakisztánban

Talán nem ez a legnépszerűbb turistacélpont Pakisztánban, de hetente több száz érdeklődő keresi fel a Shah Allah Ditta melletti barlangokat, amik azonban szemmel láthatólag azonnali értékmegőrzésre és felújításra szorulnak.

A helyiek Szádhu ka Bagh néven ismerik a barlangrendszert, ami a Himalája lábainál, egy híres dervis, Shah Allah Ditta sírkamrájának közelében található. A terület a Taxilát Gandhárával összekötő úton helyezkedik el; valószínűleg Nagy Sándor is többször járt itt. A barlangokban még hévíz is található, melyet a helyiek évszázadok óta használnak a gyógyerejük miatt.

A barlangokban 2400 éves buddhista festmények és a VIII. századból származó ereklyék találhatóak. Régészek szerint a barlangokat, valamint a hozzájuk tartozó természetes teraszokat meditációs elvonulások céljára használták buddhista szerzetesek, hindu szádhuk és később muszlim aszkéták.

Az ősi festmények, valamint az oda vezető út megsínylette az évezredeket és a turisták lépteit.

Júniusban 27 000 Dollárnyi támogatást ítélt meg a pakisztáni kormány a terület restaurálására, valamint turisztikai vonzerejének növelésére.

Egy rövid dokumentumfilm is készült a környékről, amit a nyelv megértése nélkül is megéri megnézni:


Forrás: Buddhist Door, House of Pakistan

Kapcsolódó

Hírek

Lótusz szútra konferencia a British Library-ben

Sikeresen lezárult a Lótusz szútra kéziratainak digitalizálását célul kitűző Nemzetközi Dunhuang Projekt (International Dunhuang Project – IDP). A vállalkozás keretében 2017-2022 között 800 kéziratváltozatot digitalizáltak

Hírek

Nepál nemet mondott a TikTok-ra

Legalábbis a szent helyek többségénél. Nepálban több buddhista szent hely is található. Fővárosa, Katmandu legnagyobb nevezetessége, a Baudhanáth sztúpa eddig is rengeteg látogatót fogadott. Ezek