Főoldal > 32. Mönlam Cshenmó fesztivál

32. Mönlam Cshenmó fesztivál

Idén is megtartotta a hagyományos nagy imaünnepét a Mönlam Cshenmót a tibeti buddhizmus nyingma iskolája az indiai Bódhgajában, a Mahábódhi templomban. Ez volt eddig a harminckettedik és január 14-től 23-ig tartott. Az eseményt a járványhelyzet követelte szigorú óvintézkedések mellett tartották meg.

A hagyományosan minden évben megrendezett és tízezer szerzetes és hívő részvételével tartott kilenc napos tömegrendezvényen idén csupán száz szerzetes vehetett részt. Az imaszertartáson a világ békéjéért és a tanítóik hosszú életéért, valamint a Dharma túléléséért és terjedéséért imádkoztak a résztvevők.

Kép forrása

Az imaünnep hagyományát 1409-ben alapította meg Congkapa (1357-1419) a tibeti buddhizmus nagy hatású reformátora, a gelug rend megalapítója.

Az eseményről rövid videóösszefoglalót adott ki a DNA India. Összehasonlításképpen a tavalyi, még a járványhelyzet előtti fesztiválról készült videóösszeállítást itt láthatjátok: Mönlám 2020.

A nyingma, az öregek vagy ősök iskolája a tibeti buddhizmus négy nagy irányzatának egyike. Hagyományuk a tibeti buddhizmus gyökeréig, az első megtérési hullámig nyúlik vissza, ami Padmaszambhava és Sántaraksita, a két nagy indiai tanító tevékenységének köszönhető. Az ő hagyományukban maradt fenn a hirtelen megvilágosodás eszméje, amit a legmagasabb rendűnek tartott Nagy Tökéletesség, azaz Dzogcsen tanítás képvisel. A másik három nagy iskolával szemben ez a rend nem rendelkezik központi vezetővel. Az iskolát egy bizottság irányítja, ami a hat nagy nyingma kolostor vezető lámáiból áll össze.

Kép forrása

A másik nagy tibeti iskola, a kagyü, külön ünnepli a maga Mönlamját, de ők úgy döntöttek, hogy idén elhalasztják a szertartást. Náluk az idei már a 38. lett volna.

A téli időszak amúgy Bódhgajában a legzsúfoltabb, ami a buddhista rendezvényeket illeti, és turisztikailag is a leglátogatottabb. Idén, a világjárványnak köszönhetően, az indiai turizmus csődközeli helyzetbe került. Indiában a legnagyobb a fertőzöttek száma az Egyesült Államok után, több mint 24 millió ember és a halottak száma immár meghaladja a 150.000 főt.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

Forrás: Buddhist Door

DNA India

The Times Of India

Kapcsolódó

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a