Főoldal > 3D-nyomtatóval a műkincstolvajok ellen

3D-nyomtatóval a műkincstolvajok ellen

A buddhaszobrok eltűnése komoly probléma Japánban. Csak Wakayama városában 160-nak veszett nyoma 2010 és 2011 között, számolt be a Lion’s Roar. Az élelmes japánok a modern technológiához fordultak segítségért: 3D-nyomtató segítségével készítik el a köztéri- és templomi szobrok replikáit, hogy ezáltal az eredeti, értékes szobrokat biztonságban tudhassák.

A Wakayama Gimnázium tanulói az iparművészeti fakultáció keretein belül készítik el a szobrokat, amelyeket aztán templomoknak ajándékoznak. Így a diákok értékes munkatapasztalattal gyarapodnak, a templomok pedig pénzt takaríthatnak meg, hiszen a 3D-nyomtatóval előállított szobrok olcsóbbak, mintha szobrász készítené el őket.

Fotó: The Yomiuri Shimbun

Az első ilyen replika hat hónapnyi munka után, 2015-ben készült el. A templomok visszajelzéseit minden esetben kikérik, hogy az elkészült műalkotások minél jobban megfeleljenek az elvárásoknak. Idáig 25 szobor készült el a gimnázium műhelyében.

A munka az eredeti szobor 3D-mintavételével kezdődik. Ezután a diákok rögzítik azokat az adatokat, amiket a 3D-szkenner nem képes érzékelni. A munka utolsó és legnehezebb feladata a festés. Az elkészült másolatnak lehetőleg a megtévesztésig hasonlítania kell az eredetire.

Egész Japánban nő a kereslet ezekre a másolatokra. A pénzügyi előnyök mellett olyan alkalmazásra is lehetőséget adnak, mint például a megtapogatható kiállítás a látássérültek számára.

A 3D printed buddhist statue created by Japanese Students for a local temple

Fotó: 3dprint.com

Forrás: Lion’s Roar, The Yomiuri Shimbun, 3DPrint
Készítette: Harlam Bálint

Kapcsolódó

Műsorajánló

A Tan Kapuján túl – Beszélgetés Láng Balázzsal

„Idealista és realista konfliktust hordozok magamban, amely egyrészről mindig az égbe szeretett volna emelkedni a szabadság megtapasztalása érdekében, másrészről mindig elmerült a fizikai világ-működés, a

Hírek

Egy hetes Vészák ünnepség Ladakban

A  neves buddhista szellemi vezető és társadalmi elkötelezettségéről ismert szerzetes, a tiszteletreméltó Bhikkhu Szanghaszéna az India északi részén, Ladakban működő nonprofit szervezet, a Mahábódhi Nemzetközi