Főoldal > A 13. bangladesi pátriárka

A 13. bangladesi pátriárka

Banglades Legfelsőbb Szangha Tanácsa kijelölte a tiszteletreméltó Dnyánasrí Maháthérát a 13. bangladesi buddhista pátriárkának

A Banglades Szangharádzs Bhikkhu Mahászabha, azaz Banglades Legfelsőbb Szangha Tanácsa (SSCB) május 20-án kijelölte a 95 éves, tiszteletreméltó Dnyánasrí Maháthérát Banglades legfelsőbb pátriárkájává.

 

A 3th legfelsőbb pátriárka, őszentsége a tiszteletreméltő Dnyánasrí Maháthéra.
Kép: Atish Dipankar Facebook

 

A Tanács egy közleményt tett közzé május 20-án, amiben kifejtette, hogy összehívták a Végrehajtó Tanácsot. A tanácskozáson, amit a járvány miatt online folytattak le, a második legfelsőbb pátriárka helyettes és a tiszteletreméltó Buddharakkhita Mahátéra, az SSCB vezetője által elnökölt Végrehajtó tanács egyhangú döntést hozott

„A koronavírus járvány miatt a 61 tag egyike sem szólalt fel a legfelsőbb pátriárka választásán kivéve az elnököt és még egy tagot, aggódva a jelenlegi helyzet miatt” – fejtette ki a tiszteletreméltó S. Lókadzsit Théra, a Tanács főtitkára a választás lebonyolításáról.

„Ahogy a 12. legfelsőbb pátriárka, őszentsége a tiszteletreméltó Dharmaszén Maháthéra eltávozott március 21-én, egyből beszéltem a Tanács elnökével és eldöntöttük, hogy amennyiben a helyzet egy kicsit is normalizálódik és legalább a szerzetesek el tudnak jönni, a Végrehajtó Testületet összehívjuk és megválasztjuk a legfelsőbb pátriárkát” – fejtette ki a tiszteletreméltó Lókadzsit. „Erre azért volt szükség, mert a Tanács jelenlegi alapszabályának értelmében, ha a legfelsőbb pátriárka meghal, az új pátriárkát a Végrehajtó Tanácsnak meg kell választania 15 napon belül, amit a gyűlésnek jóvá kell hagynia. Az előző legfelsőbb pátriárka temetését megelőző éjszakán az új pátriárkát ki kell nevezni.”

A Tanács hivatalosan is részvétét fejezte ki a 12. legfelsőbb pátriárka, a tiszteletreméltó Dharmaszén Maháthéra, aki 92. évében távozott, és a jól ismert tiszteletreméltó U Pannya Dzsóta Maháthéra, aki 65. évében távozott május 13-án, iránt. Felajánlást is tettek a világ békéjéért, a koronavírustól való megszabadulásáért.

A tiszteletreméltó Dnyánasrí Maháthéra 1925. november 18-án született Domkali faluban, Észak-Gudzsrában, Csittagong tartományban, Bangladesben. Idáig a Csittagong Buddhista Kolostor apátja volt. 1944-ben lett próbaidős szerzetes, majd 1949-ben bhikkhuvá avatták. 1956-ban költözött kolostorból a Csittagong Erdei Területre (CHT). Szerzetesként a tiszteletreméltó Dnyánasrí tevékenysége nem korlátozódott pusztán a vallási szolgálatokra, sokat dolgozott a hegyvidék elnyomott buddhista közösségeinek felemelkedéséért, megtéve a kezdő lépéseket a közoktatás elterjesztéséért a vallási tevékenység mellett. Számos vallási és oktatási intézményt alapított Csittagong hegyvidéki és alföldi területein egyaránt.

1981-ben a tiszteletreméltó Dnyánasrí megalapította a Parbatja Csattal Buddhista Árvaházat Dighinalában, ami most a Khagracsári tartományhoz tartozik. 1984-ben megalapítja a Moanoghár nevű szociális és oktatási szervezetet Rangapáni faluban, Rangamati tartományban a Csittagong Erdei Területen. A szervezet egy helyi iskolát is alapított a szegény, árva és reménytelen sorsú gyermekek általános oktatására. Az évek során Moanghár a legnépszerűbb oktatási intézménnyé nőte ki magát a helybéli gyerekek körében, ingyenes és komolyan támogatott képzést nyújtva a környékbéli árváknak és szegény gyerekeknek. A tiszteletreméltó Dnyánasrí a Hegyi Területen kívül is számos oktatási intézményt hozott létre Csittagongban, Dzsojpurhatban és a Rangpur tartományban, Bangladesben.

 

Kép: Atish Dipankar Facebook

“A tiszteletreméltó Dnyánasrí Maháthéra érkeztével új horizontok nyíltak az elnyomott buddhisták oktatásának terén” – mondta a tiszteletreméltó Szádhanádzsjóti Bhikkhu, a Bangladesi Hegyi Szerzetesek Szövetségének társtitkára és a Buddhista Hegyvidéki Misszió főtitkára. „Ő volt az első, aki buddhista kolostorra alapítva hozott létre árvaházat és aki egy vallási oktatási rendszert épített ki a szegény, árva és rászoruló gyerekek általános képzése mellett.”

Bangladesben két legfelsőbb tanácsa van a buddhista szanghának: a Banglades Szangharádzs Bhikkhu Mahászabha, aminek a tiszteletreméltó Dnyánasrí Maháthéra a 13. legfőbb pátriárkája, és a Banglades Bouddha Bhikkhu Mahászabha. E két szervezeten kívül léteznek más buddhista szangha tanácsok a Csakma és a Marma etnikum szerzetesei között a hegyvidéken.

A tanács alapszabályának megfelelően a 13. legfelsőbb pátriárkát a tiszteletreméltó Dnyánasrí Maháthérát hivatalosan az előző pátriárka, a tiszteletreméltó Dharmaszén Maháthéra temetését megelőző éjjel fogják kinevezni, amelyre a koronavírus járvány miatt elrendelt korlátozások után kerül majd sor.  

Írta: Dipen Barua
Buddhistdoor Global 2020. május 29.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó