Főoldal > A Buddha Svájcban telelt

A Buddha Svájcban telelt

Először szerepelt külföldi kiállításon a pakisztáni Peshawar Múzeum tulajdonában lévő ókori Buddha-szobor. A felbecsülhetetlen értékű műalkotást decemberben rendkívül precíz szervezőmunka árán reptették az Emirates teherszállító gépével Zürichbe a Rietberg Múzeum kiállítására.

A zürichi kiállítás a „Következő megálló a Nirvána – A buddhizmus megközelítései” címet viselte és 2018. decemberétől 2019. márciusáig volt látható. A kiállítás fókuszában a történelmi Buddha személye és tanításai álltak, melyhez tökéletes kiállítási tárgy volt a 2000 éves, gandhárai stílusú Buddha-szobor.

A szobor szállítása a kora és a mérete miatt is problémás volt. A légitársaság szakembereinek biztosítaniuk kellett, hogy az oda-vissza úton semmilyen sérülés nem éri a 2 méter magas, 1700 kilogrammot nyomó kőszobrot. A szállításhoz külön fadobozt készítettek a rendszeresített fémkonténer helyett, amibe a szobor nem fért bele. A dubaji átszállásnál a rakodás meggyorsítása végett a két repülőgépet (a peshawari és a zürichi járatot) egymás mellé parkoltatták.

A kiállítás végeztével a procedúrát megismételték és az egyik legrégebbi Buddha-szobor épségben visszakerült az otthonába. Reméljük, hamarosan megint úgy dönt, hogy Európában tölti a szabadidejét és megcsodálhatjuk.


Forrás: Emirates, Rietberg Museum

Kapcsolódó

Hírek

Metta meditációs elvonulás Magyarországon

METTA MEDITÁCIÓS ELVONULÁS MAGYARORSZÁGON 2024. június 13-16. Angol nyelven, magyar tolmácsolással „A gyűlölet soha nem ér véget gyűlölettel. A gyűlöletet egyedül a szeretet győzheti le.

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a