Főoldal > A Dalai Láma adománya a marokkói földrengés áldozatainak

A Dalai Láma adománya a marokkói földrengés áldozatainak

Őszentsége, a Dalai Láma Marokkó elnökének címzett levelében fejezte ki részvétét a múlt hét pénteken az országot ért 6.8-as erősségű, több ezer halálos áldozatot követelő földrengés áldozatai miatt. Őszentsége ígéretet tett arra is, hogy a Gaden Phodrang Alapítványon keresztül adományokkal fogja segíteni a mentési munkálatokat és a túlélő áldozatokat. 

Aziz Akhannouch marokkói miniszterelnöknek írt levelét Őszentsége a hivatalos honlapján hozta nyilvánosságra:

“Szeretném kifejezni részvétemet Excellenciádnak, a szeretteiket elvesztő családoknak, és imádkozom mindazokért, akiket ez a hatalmas tragédia ért.

Tisztában vagyok azzal, hogy az Önök kormánya megtesz mindent annak érdekében, hogy támogatást nyújtson a mentéshez, a segélyezési erőfeszítésekhez a földrengés sújtotta övezetben. Mindenképp bátorító az, hogy a nemzetközi közösség is segélyeket küld a földrengést követően.

A tragédia által érintett marokkóiak iránti szolidaritásom jeléül felkértem a Dalai Láma Gaden Phodrang Alapítványt, hogy tegyen anyagi felajánlást a mentési és segélyezési erőfeszítések segítéséhez.”

A földrengés szeptember 8-án, helyi idő szerint éjjel 11 órakor rázta meg Marokkót. Az Egyesült Államok Geológiai Szolgálatának (United States Geological Survey – USGS) mérései szerint a földrengés epicentruma a turisztikai központ és történelmi város, Marrákes-től 73 km-re délnyugatra volt, de a jelentések szerint az egész 34 milliós országban érezni lehetett.

Kép – aljazeera.com

A Geológiai Szolgálat szerint ez a földrengés volt a legerősebb 1900-óta és a leghalálosabb Marokkóban 1960-óta. Az akkori földrengés mintegy 12.000 áldozatot követelt. 

Az Islamic Relief humanitárius és fejlesztési ügynökség jelentése szerint Marokkóban jelentősen sérült az infrastruktúra. A mentést nem csak az nehezíti, hogy megrongálódtak az úthálózatok, hanem az is, hogy jelentős károk keletkeztek az egészségügyi intézményekben is, kórházak és klinikák szenvedtek súlyos szerkezeti károkat. A járhatatlan utak miatt a mentési munkálatokban résztvevők kénytelenek a helikopteres szállításra támaszkodni.

A marokkói kormány eddig négy országtól, Nagy Britanniától, Katartól, az egyesült Arab Emírségektől és Spanyolországtól fogadott el felajánlásokat a mentési munkálatokhoz. Az Európai Bizottság bejelentette, hogy 1 millió Euró kezdeti támogatást nyújt a mentési munkálatokhoz.

A földrengés az ország épített kulturális örökségében is jelentős károkat okozott. Megsérültek Marrákes történelmi belvárosának épületei is, amelyek az UNESCO világörökség részei, valamint a XII. században épült Tinmel-mecset is, ami a földrengés epicentrumához közel a hegyekben található.

A földrengés áldozatainak száma a cikk írásakor már 2800 fölé emelkedett.

 

Forrás – Buddhistdoor

A Dalai Láma hivatalaos honlapja

Euronews 

YouTube/Euronews

A kiemelt kép Tenzin Choejer fotója Őszentsége hivatalos oldaláról

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó