Főoldal > A Dalai láma aggodalmát fejezte ki Abe Sinzó japán miniszterelnök egészsége miatt

A Dalai láma aggodalmát fejezte ki Abe Sinzó japán miniszterelnök egészsége miatt

   A Dalai Láma hivatalos honlapja számolt be arról, hogy Őszentsége levélben fejezte ki aggodalmát a napokban lemondott japán miniszterelnök, Abe Sinzó romló egészségi állapota miatt.
    „Azért imádkozom, hogy a gyógykezelése sikeres legyen” – írta, majd hozzátette: „Csodálatra méltó, hogy az országa nagyobb hasznát szem előtt tartva lemondott a miniszterelnöki posztról, hogy orvosi kezelésben részesülhessen.
    Nagyon tisztelem vezetői munkásságát és a mások megsegítésére irányuló elköteleződését.” – áll a levélben. Őszentsége azt a következtetést vonta le, hogy mint Japán leghosszabb ideig szolgáló miniszterelnöke nagy részt vállalt abban, hogy hazája világszerte megbecsült ország legyen.

    Abe Sinzó augusztus 28-án jelentette be váratlanul lemondását kiújuló betegségére hivatkozva. A 65 éves miniszterelnöknek 2021. szeptember végéig tartott volna a mandátuma. Nem szerette volna, hogy a betegsége akadályozza a döntéshozatalban, ezért határozott úgy, hogy lemond és elnézést is kért a japán néptől, hogy nem tölti ki a mandátumát.
    Abe 2006-2007 között, illetve 2012 óta folyamatosan tölti be a tisztét, így Japán leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnöke. A konzervatív Liberális Demokrata Párt elnöke. Krónikus betegségében tinédzser kora óta szenved.
    „Arra a döntésre jutottam, hogy nem folytathatom a hivatali munkámat, mint miniszterelnök. Őszintén szeretnék bocsánatot kérni a japán néptől, hogy elhagyom a posztomat egy évvel annak hivatalos lejárta előtt és a koronavírus járvány közepette, miközben különböző intézkedések nincsenek még teljesítve.” – mondta, majd meghajolt a nyilvánosság előtt.

A Dalai Láma hivatalos oldala
BBC cikk és videó a lemondásról
A kép forrása

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó

Hírek

Megérkeztek a dél-koreai zarándokok Srávasztíba

A tervezett időben, március 20-án megérkezett 1200 km-es zarándokútja végére, Srávasztíba, a 108 dél-koreai szerzetesből álló csapat. A február 9-én megkezdett gyalogos zarándoklat célja a

Hírek

Tajvani szerzetesek küldöttsége a Vatikánban

Március 16-án Ferenc pápa egy több mint 100 buddhista szerzetesből álló, Tajvanból érkezett delegációt fogadott. A küldöttség a Tajvani Humanista Buddhizmus Egyesült Szövetségének (Taiwan’s United

Hírek

Belgiumban is hivatalos a buddhizmus

Március 17-én Vincent Van Quickenborne, belga szövetségi igazságügyminiszter bejelentette, hogy Belgium hivatalosan is “életfilozófiaként” ismeri el a buddhizmust. A hivatalos elismerést, és ezzel a másik