Főoldal > A Dalai Láma állásfoglalása az atomhatalmak közös nyilatkozatáról

A Dalai Láma állásfoglalása az atomhatalmak közös nyilatkozatáról

Nemrégiben írt alá egy közös kötelezettségvállalási nyilatkozatot az öt elismert atomfegyverrel rendelkező állam. Ebben – többek között – megállapították, hogy egy atomháborút nem lehet megnyerni, ezért soha nem is szabad kirobbantani.

Az öt elismert atomfegyverrel rendelkező állam által nemrégiben aláírt közös kötelezettségvállalást követően, amely megerősíti, hogy nukleáris háborút nem lehet megnyerni, és soha nem szabad vívni, Őszentsége a Dalai Láma nyilatkozatot adott ki, amelyben melegen üdvözli a nyilatkozatot.

Őszentsége melegen üdvözölte az egyezményt nyilatkozatában:

„Az egész világra kiterjedő demilitarizáció és a teljes körű nukleáris leszerelés elkötelezett híveként szilárd meggyőződésem, hogy ez egy helyes kezdeményezés.

Annak ellenére, hogy számos nagyszerű fejlesztés is történt, a XX. század az erőszak korszaka volt, az atomfegyverek borzalmas bevetésével egyetemben.

 Ez volt az az időszak, amelyben mintegy 200 millió embert öltek meg. Ez a közös nyilatkozat azt a valóságot ismeri fel, hogy egyre inkább egymástól függő világban élünk, és lehetőséget kínál arra, hogy a XXI. századot a béke és az együttműködés korszakává tegyük.

Alapvető fontosságú, hogy mindannyian, beleértve az ENSZ-t is a tagállamaival, összehangolt erőfeszítést tegyünk az atomfegyverek fenyegetésének a megszüntetésére, és arra, hogy elkötelezzük magunkat a teljes nukleáris leszerelés mellett.

Őszentsége továbbá kijelentette, hogy szilárdan hisz az emberiség egységében és kiemelkedően fontosnak tartja minden ember jólétét és biztonságát. Ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy amikor az országok között problémák merülnek fel, azokat az alkalmazkodás, a megértés és a diplomácia szellemében párbeszéddel kell megoldani.

Befejezésként megjegyezte, hogy a történelem bőséges bizonyítékot szolgáltat példaként arra, hogy az erőszak soha nem vezet tartós békéhez.

Forrás a dalai Láma hivatalos oldala: dalailama.com

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó