Főoldal > A Dalai Láma gratulált a fizikai Nobel-díjasoknak

A Dalai Láma gratulált a fizikai Nobel-díjasoknak

Őszentsége a Dalai Láma évtizedek óta keresi a kapcsolatot, az átfedéseket a modern tudomány és a buddhizmus világlátása között. Nem meglepő, hogy figyelemmel kíséri az idei Nobel-díjak kiosztását is. Idén a fizikai Nobel-díjat október 3–án ítélték oda három tudósnak megosztva. Őszentsége a hivatalos oldalán tette közzé gratulációját, ezt olvashatják az alábbiakban:

A Dalai Láma és Anton Zeilinger találkozója
még 2012-ben Bécsben – fotó Tenzin Csödzsor

“Nagy örömmel értesültem arról, hogy idén a fizikai Nobel-díjat három tudósnak, Alain Aspectnek, John Clausernek és barátomnak, Anton Zeilingernek ítélték oda a kvatumtechnológia egy új korszakát megalapozó kísérleti eszközök kifejlesztésében végzett munkájukért. Gratulálok nekik úttörő kutatásaikhoz.

A tudósokkal közel négy évtizede folytatott eszmecseréim során számos gyümölcsöző beszélgetésem volt Zeilinger professzorral a kvantumfizikával kapcsolatban. Először 1997-ben találkoztunk itt Dharamszalában, majd 1998-ban meglátogattam laboratóriumát az Innsbrucki Egyetemen. Ezt követően itt Dharamszalában találkoztunk a Mind and Life Institute találkozóin.

Mélyen tisztelem a modern tudományt, sokat és alaposan gondolkodtam rajta, nem csak a tekintetben, hogy mit képes mondani számunkra a valóságról, hanem abban a tekintetben is, hogyan befolyásolja az emberi értékeket. Örülök, hogy az idei fizikai Nobel-díjat Anton Zeilinger és kollégái kapták azért a munkájukért, amely komoly lehetőségeket rejt magában, hogy az egész emberiség számára hasznot hozzon.”

 

Forrás – Őszentsége hivatalos honlapja

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó