Főoldal > A Dalai Láma gratulált az indiai általános iskolai tanárnak

A Dalai Láma gratulált az indiai általános iskolai tanárnak

A Dalai Láma levélben gratulált a rangos pedagógiai díj, a Global Teacher Prize idei nyertesének, az indiai általános iskolai tanárnak, Ranjitsinh Disalenak. Külön dicsérte a 31 éves pedagógus nagylelkűségét, miszerint az egymillió dolláros jutalma felét szétosztotta a verseny őt követő kilenc tagja, projektje között, akik így több mint 55 ezer dollárhoz jutottak.

 

Ranjitsinh Disale, a primary school teacher in Maharashtra, India, winner of this year's Global Teacher Prize.

Kép: dalailama.com

„Szeretnék gratulálni önnek” – írta, „hogy a világ legkiválóbb tanárának tartják, és kifejezni a nagyrabecsülésemet az ön nagylelkűsége iránt, miszerint az elnyert díj összegének a felét megosztotta az önt követő versenytársaival. Az ifjúság oktatása, különösen a szegény és nélkülöző környezetben élőké, talán a legjobb módja a személyes segítségnyújtásnak, és egy jobb világ megteremtéséhez való aktív hozzájárulásnak.

 

Kép: dalailama.com

        A hátrányos helyzetű lányok oktatását biztosító munkássága, mindemellett az a törekvése, hogy oktatási anyagokat készít nekik a saját nyelvükön, az ön által biztosított online tudományos leckék 83 ország tanulóinak, és az a projekt, ami kapcsolatot épít a konfliktus-zónákban élő fiatal emberek között, mind élő példái az aktív együttérzésnek.

    Amikor azt mondja: ’Együtt tudunk változtatni, jobb hellyé tehetjük ezt a világot’, teljes mértékben igaza van. Biztos vagyok abban, hogy példamutató szolgálata más fivérünkre és nővérünkre is bátorítólag fog hatni, hogy az ön nyomába lépjenek.”

Levelét Őszentsége, szokásához híven, imafelajánlással és jókívánságaival zárta. A Global Teacher Prize szervezet tanárokat tünteti ki évente egymillió dollárral jutalmazva őket, mivel az oktatást és a tanárok abban betöltött szerepét a társadalmi élet legfontosabb elemének tartják. Idén a díjjal Ranjitsinh Disale a nyugat-indiai Mahárástra állam hátrányos helyzetű régióiban élő fiatal lányok oktatása terén megtett fáradozásait és a további projektjeit díjazta. 

Global Teacher Prize winner Ranjitsinh Disale. From youtube.com

Kép: youtube.com

 

Dalai Láma hivatalos oldala

Global Teacher Prize

Buddhistdoor

 

Hírszerkesztő Fenyvesi Róbert
 

Kapcsolódó

Hírek

Egyszázalék – 2024

A Tan Kapuja Buddhista Egyház technikai száma 0255 – Köszönjük szépen, ha adója egy százalékával fenntartónkat támogatja! Az állampolgárok az idei évben is felajánlhatták személyi