Főoldal > A Dalai Láma látogatása Ladakhban

A Dalai Láma látogatása Ladakhban

Őszentsége a Dalai Láma az idei nyár nagy részét az észak-indiai Ladakhban töltötte. Július 15-én érkezett meg a régió fővárosába Leh-be, majd pár napos pihenő után megkezdte hivatalos programját. Buddhista kolostorok, muszlim mecsetek mellett egy keresztény morva templomot is meglátogatott.

(Megérkezés Ladakhba:)

Első nyilvános útja a Dzsokhanghoz, a Leh központjában lévő legfőbb buddhista kolostorhoz vezetett. Őszentségét a Ladakhi Buddhista Egyesület (Ladakh Buddhist Association) elnöke és más szervezetek vezetői is köszöntötték. A szentélyben Őszentsége tiszteletét fejezte ki a Buddha, Mandzsúsrí, az ezerkarú Avalokitésvara valamint Guru Rinpocse szobrai előtt. A belső térben megjelent vendégek mellett külön köszöntötte a kinti udvaron összegyűlteket:

Dzsokhangi látogatás – foto Tenzin Choejor

 

Tasi Deleg! Mindannyian régi barátok vagyunk, a köztünk lévő kötelékek megbonthatatlanok. Szertném megköszönni nektek a belém vetett hiteteket és odaadásotokat amit én bátorításnak veszek.” – mondta a Dalai Láma, majd így folytatta:

“Ugyan hamarosaan újra  találkozunk, ma reggel csak azt szeretném elmondani, mennyire eltökélt vagyok abban, hogy amennyire csak tudok, a továbbiakban is hozzájáruljak a Dharma virágzásához, minden érző lény javára. Nagyon fontos, hogy tanulmányozzuk a Dharmát, elgondolkodjunk azon és átültessük a gyakorlatba azt amit megértettünk belőle.

Tanulmányoznunk kell a Hármas Kosár műveit, amelyek a Buddha szavai, valamint képeznünk kell magunkat a Hármas Gyakorlásban (az erényekben – síla; az elmélyedésben – szamádhi; valamint a bölcsességben – pradnyá).”

Közvetlenül a Dzsokhangból Őszentsége a Dzsama Maszdzsid szunnita mecsetbe látogatott. Örömét fejezte ki az összegyűltek előtt, hogy ellátogathatott erre az istentiszteleti helyre. Elmondta, hogy gyakran tesz ilyet, mivel erős elkötelezettséget érez a vallások közötti harmónia megteremtésére.

(A július 23-i vallásközi zarándoklat:)

“Az egyik gyakorlatom az, hogy amikor csak tehetem, mások imahelyein imádkozom. Mivel minden vallás az együttérzés, a karuná üzenetét közvetíti, noha filozófiájuk eltérhet, mégis mind tiszteletre méltó. 

Látogatás a szunnita közösségben – foto Tenzin Choejor

 

Amdóban töltött gyerekkorom óta baráti viszonyban vagyok muszlimokkal. Majd később Lhászában is barátságban voltam muszlim kereskedők kis csoportjával, akik gyakran részt vettek a tibeti kormány hivatalos rendezvényein. Úgyhogy ma, itt nagyon örülök, hogy újra muszlim testvérekkel találkozhatok” – mondta Őszentsége.

Ezt követően a Dalai Láma egy siíta mecsetbe, az Andzsuman-e-Imamia-ba látogatott. Az üdvözletváltás után vendéglátója az imám emlékeztette Őszentségét, hogy ő volt az aki 2006-ban felavatta a mecsetet, ahol azóta is többször látták szeretettel vendégül. Több felszólaló is a “béke messiásaként”, a “testvériség hírnökeként” méltatta Őszentségét. 

Őszentsége a siíta mecsetben – foto Tenzin Choejor

 

“Az Ön mai jelenléte, a Ladakhban lévő különböző vallási csoportok közötti egység, béke és testvériség erős és nagyon is szükséges üzenetét küldi a nagyvilágnak.” – mondta az egyik felszólaló.

Őszentsége szerint Indiában régi jó szokás a vallási harmónia, ami Ladakh esetében még egyértelműbb.

“Mivel mi emberek mind egyformák vagyunk szellemileg, testileg és érzelmileg, és mivel mindannyian a boldogságra törekszünk és jogunk is van erre a boldogságra, ezért folyamatosan segítenünk kell egymásnak amennyire csak tudunk.” – mondta a Dalai Láma.

Ezt követően őszentsége egy morva templomot látogatott meg, ahol a hívek egy dallal köszöntötték, amelyben Őszentségének a világ békéjéhez és a harmóniához való hozzájárulását méltatták. 

A morva keresztényekkel való találkozás – foto Tenzin Choejor

 

“Mélységesen nagyra értékelem ezt a meleg fogadtatást amit ma itt kaptam.” – mondta Őszentsége, majd hozzátette: “Ez arra a sok keresztény testvéremre, tudósara és vallási vezetőre, köztük II. János Pál lengyel pápára emlékeztet, akikel barátságot kötöttem.”

Őszentsége ezután csodálatát fejezte ki a keresztények iránt a tekintetben, hogy világszerte segítik a szegényeket és a rászorulókat, valamit hogy hozzájárulnak az emberiség fejlődéséhez. 

(Látogatás a Maszdzsid Sharif mecsetben augusztus 16-án:)

Őszentsége augusztusban is folytatta a vallásközi párbeszéd előmozdítása érdekében tett zarándokútját. Augusztus 16-án szintén Leh-ben látogatott meg egy mecsetet a Ladakhi Muszlim Egyeztető Bizottság (Ladakh Muslim Coordination Committee Leh) meghívására. Az 1382-ben épült Maszdzsid Sharif mecsetben siíta és szunnita közösségi vezetők egyaránt üdvözölték Őszentségét, majd a helyi imám imát mondott.

Mielőtt Őszentsége köszöntötte volna a helyi vallási közösségeket, Ő is imát mondott. Ezután a Dalai Láma elmondta vendéglátóinak, hogy mindig örömmel találkozik muszlim testvéreivel. Gyermekkora jut eszébe, hiszen sok muszlim barátjával játszott együtt észak-kelet tibeti szülőföldjén. Sok muszlim élet akkoriban azon a vidéken, úgyhogy nagyon is jól ismeri a muszlim imarendet. Főként kereskedők voltak akik Indiából hoztak árukat, de egy másik fontos szerepet is betöltöttek, hírekkel és információkkal látták el az elzárt tibeti tartományt. 

A Maszdzsid Sharif mecsetben – – foto Tenzin Choejor

 

„Alapvetően mindannyian egyformák vagyunk abban, hogy boldogok akarunk lenni és értelmes életet akarunk élni. Ráadásul, bár különböző vallási hagyományaink vannak amelyek különböző filozófiai nézőpontokat érvényesítenek, közös céljuk az, hogy követőiket jószívűségre ösztönözzék”. – mondta Őszentsége.

A Dalai Láma ezután az oktatásról beszélt. Véleménye szerint az iskolákban túlnyomó részt anyagi célok elérésre ösztönöznek, kevésbé a lelki béke kialakítására. Megjegyezte, hogy a modern oktatásban szerepet kellene játszania az együttérzés, a karuná, valamint az erőszakmentesség, az ahinszá ősrégi indiai alapelveinek is. Méltatta Mahátma Gandhit az erőszakmentesség megvalósításában és terjesztésében valamint a konfliktus kezelés és a párbeszéd területén elért eredményiért.

Ezután Őszentsége kitért arra, hogy a himalájai régió népei, beleértve Ladakhot is közös spirituális hagyományt követnek, ami nem más mint az együttérzés kultúrája. Ez a buddhista Nálanda hagyományból ered és az itt élők arra törekszenek hogy életben tartsák azt. A Dalai Láma meghatottságának adott hangot látván a himalájai emberek mélységes hitét és bizalmát iránta.

Kifejtette, hogy “ugyan a tibetieknek az elmúlt hat évtizedben óriási nehézségekkel kellett szembenézniük, mégis sikerült életben tartani a kultúrájukat, szellemiségük pedig rendíthetetlen maradt.”

foto – Tenzin Choejor

 

Végezetül Őszentsége mély elismerését fejezte ki azért, ahogyan a muszlimok és a buddhisták szoros harmóniában élnek egymás mellett Ladakhban. Ezért köszönetet is mondott nekik, kihangsúlyozva hogy a ladakhi emberek mindig is nagyon közel álltak a szívéhez. 

 

 

Forrás – Central Tibetan Administration

A Dalai Láma hivatalos honlapja

Dalai Lama/Youtube (arrival)

Dalai Lama/Youtube (Jul. 23.)

Dalai Lama/Youtube (Aug.16.)

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

 

Kapcsolódó