Főoldal > A Dalai Láma részvétnyilvánító levele az új-zélandi miniszterelnöknek

A Dalai Láma részvétnyilvánító levele az új-zélandi miniszterelnöknek

Jacinda Ardennek küldött levelében Őszentsége mély megrendülését fejezte ki a Christchurchben történtek kapcsán. Egy fegyveres két mecsetben összesen 50 imádkozó embert ölt meg, és már azt is tudjuk, hogy hónapokig készült a terrorakcióra, melyhez kiáltványt is megfogalmazott.

Levelében Őszentsége így fogalmaz: „Szívből jövő imáimat küldöm az áldozatoknak és szeretném kifejezni részvétemet a családtagjaik, barátaik, és Új-Zéland népe számára.” Hozzátette, hogy csodálja Arden bölcs és bátor vezetői kvalitásait, aki kijelentette, hogy az áldozatok Új-Zéland családjának tagjai, míg az elkövetőt szörnyű tette elválasztja tőlük. Őszentsége méltatta továbbá azt is, hogy a miniszterelnök együttérzéssel és segítőkészséggel fordult a muszlim közösséghez.

„Mivel mindannyian egymástól függünk, törödnünk kell egymással. … Felfoghatatlan, hogy az emberek ma is a vallás nevében, vagy egy vallás iránti gyűlölettől vezérelve életeket oltanak ki. Éppen ezért tartom legfontosabb célomnak az egységtudatot növelni az emberiségben –nemcsak külsőre, de tudatunkban és érzelmeinkben is ugyanolyanok vagyunk, mint más embertársaink.”

A Nobel-békedíjas vallási vezető -ahogy írja- erőt merít abból, hogy világszerte megannyi ember -hittől és hovatartozástól függetlenül- szolidaritását fejezte ki azzal, hogy ellátogatott egy mecsetbe a tragédia után. A levél azzal zárul, hogy a Dalai Láma méltatja az új-zélandi parlament azon elhatározását, hogy szigorítják a fegyvertartási szabályokat, de hozzáteszi, hogy „ugyanennyire fontos, hogy ellenálljunk a gyűlöletnek és a félelemnek a szerető kedvesség gyakorlása útján.”


Forrás: Buddhist Door

Kapcsolódó

Hírek

Újra gesemákat avattak Bódhgajában

December 4-én, hétfőn avatták fel szerzetesnők egy új csoportját gesemává az indiai Bódhgajában. A csoport hét szerzetesnőből állt, akik így megkapták a tibeti gelug hagyományvonal

Hírek

A két karmapa közös nyilatkozata

Őszentsége Orgyen Trinli Dordzse és Őszentsége Trinli Tájé Dordzse, a két karmapa, közös nyilatkozatot adtak ki Kunzig Samar Rinpocse, más néven a samarpa reinkarnációjával kapcsolatban.

Hírek

Maitréja ünnepség 2023.

2023. december 17-én Maitréja ünnepséget tart A Tan Kapuja Buddhista Egyház, melyre A Tan Kapuja Szertartástermében kerül sor. Az ünnepségen szertartás, szútraolvasás, művészeti meditáció, valamint