Főoldal > A Dalai Láma születésnapi üzenete 2023.

A Dalai Láma születésnapi üzenete 2023.

Ma, július 6-án töltötte be 88. évét Őszentsége, a XIV. Dalai Láma, Tenzin Gyacó. Szokásához híven egy videofelvételen tette közzé születésnapi üzenetét dharamszalai rezidenciájából:

“A világ számos részén hallották már a nevemet és megbecsülik azt amit mondok. Mi több, elnyertem a Nobel-békedíjat is. A magam részéről azért imádkozom, hogy békét hozhassak a világba az emberiség egységének megértését terjesztve. Azáltal, hogy barátaim jóváhagyásukat fejezték ki azzal kapcsolatban amit tenni próbálok, őszinte támogatásukról biztosítottak, amit ezúton is szeretnék nekik megköszönni. 

Bár csak egy ember vagyok, rövid távon arra törekszem, hogy hozzájáruljak a világbékéhez gondolatban, szóban és tettekben, hosszú távon pedig azért imádkozom, hogy mindenki érje el a buddhaságot, a mindentudás diadalmas állapotát a bódhiszattvák ösvényén és földjein. 

Örülök annak, hogy a különböző vallási hagyományaink is mindannyiunk javára imádkoznak. 

Mi a buddhista hagyományban úgy mondjuk, hogy mindannyiunkban belül ott van a buddhatermészet, a megvilágosodás képessége. Ha gondoskodunk ennek a buddhatermészetnek az ápolásáról úgy, mintha egy másik embert ápolnánk, akkor végül el fogjuk érni a megvilágosodást. 

Ha ti, barátaim, most születésnapom alkalmából képesek vagytok vigyázni az elmétekre és jó természettel élni az életeteket akkor örömteli lesz a szívetek és ennek eredményeként képesek lesztek, közvetve vagy közvetlenül, a körülöttetek élők segítségére lenni. 

Mivel a bódhicsittát – a megvilágosodás önzetlen gondolatát – a szellemi ösvény lényegének tekintjük, nagyon fontos hogy meleg szívvel éljük az életünket. 

A magam részéről a ‘Bódhiszattva Tettekben Való Elköteleződéséből’ vett verseket naponta imádkozom:

‘Mint a Föld, vagy a többi nagyelem,

Vagy mint a Tér maga, maradjak örökké,

Hogy támogassam a számtalan lényeket

Sokféle forrásból szolgálva a javukat.’ 

A négy nagyelem – a Föld, a Víz, a Tűz és a Szél – a külső világ alapjai, míg a tér minden anyagi dolog támasza. 

Részemről, ezt a mostani életemet annak szenteltem, hogy a számtalan érző lényt a legjobb tudásom szerint segítsem. És eltökéletem, hogy egész a Tér végéig annyi hasznot hozzak mások javára amennyit csak tudok. 

Kedves szellemi barátaim! Arra buzdítalak titeket, hogy tegyetek ti is ilyen bátor elhatározást amilyet én, a ti barátotok, Lhamo Dhondup Amdóból, tettem. 

Kedves szellemi barátaim! Kérlek titeket, támogassatok engem az alábbi gondolataimban: ‘Amit tettél, az helyes volt – ez volt a helyes dolog, amit tettél.’

Köszönöm nektek, mindannyiótoknak!”

A Dalai Láma, Dharamszala, India, 2023. július 6.

 

Lhamo Dhondup, a gyermek Dalai Láma 1940-ben – kép – wikipedia

A születésnapi ünnepségről egy hosszab videót is közzétettek Őszentsége Youtube csatornáján:

Forrás – Őszentsége a Dalai Láma hivatalos oldala

Őszentsége Youtube csatornája

 

Kiemelt kép: A Központ Tibeti Adminisztáció Facebook oladala

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó