Főoldal > A Dalai Láma találkozója európai békeaktivistákkal

A Dalai Láma találkozója európai békeaktivistákkal

Október 8-án reggel Őszentsége a Dalai Láma dharamszalai rezidenciáján fogadta európai békeaktivisták küldöttségét. Vezetőjük, a francia Sofia Stril-Rever kijelentette, hogy szívük tele van örömmel amiért újra találkozhatnak Őszentségével. Elmondta továbbá, hogy nagyon inspirálólag hat a munkájukra Őszentségének az emberiség szolgálatában mutatott példája. Beszámolt arról is, hogy a csoport részt fog venni az ENSZ által támogatott április 5-i lelkiismeret világnapja megtartásában. Ezen a napon az emberi- és szabadságjogok megteremtésének fontosságára emlékeznek.

Stril-Rever ezután arról kérdezte Őszentségét, hogy a lelkiismeret és a szeretet hogyan járulhat hozzá a tartós békéhez a világban. Őszentsége így válaszolt:

“Emberi lényként mindannyian részesülünk az anyai szeretetben attól a pillanattól fogva, hogy megszülettünk. Kisgyermekként habozás nélkül játszunk más gyerekekkel, nem törődve a származásukkal, hogy ők vagy családjuk miben hisznek. Ez a fajta nyitottság alapvető emberi természetünk.

Felnőttként már sokan közülünk a ‘mi’ és az ‘ők’ fogalmi keretein belűl tekintünk a többi emberre, a megkülönböztetéseinket a köztünk lévő másodlagos politikai vagy vallási különbségekre alapozva. Ha meg akarjuk teremteni a békét magunk között, meg kell találnunk a módját annak, hogy elfogadjuk azt, hogy emberi lényként alapvetően egyformák vagyunk. Közösek a tapasztalataink. ugyanúgy születünk és végül mindannyian meghalunk.

A nemzetiségi vagy hitbéli különbségekre való összpontosítás csak ürügyet szolgáltat egymás megölésére. Ez elképzelhetetlen. Még az állatok is békésebben élnek együtt. Ha azt akarjuk, hogy a dolgok megváltozzanak, nekünk, a nyolcmilliárd embernek kell megtanulnunk együtt élni ezen a bolygón. fel kell ismernünk a bennünk közöset, az emberségünket. Ezért van az, hogy amikor egy új emberrel találkozom, mindig úgy tekintek rá, mint egy hozzám hasonló emberi lényre. Ezrt felismerem, hogy mindannyian ugyanahoz az emberi családhoz tartozunk.”

Az éghajlati válságra irányuló kérdéssel kapcsolatban Őszentsége megjegyezte, hogy a bekövetkező változásokat úgy tűnik nem tudjuk befolyásolni. Megismételte továbbá, hogy emberi lényként egyformák vagyunk és nem csak együtt élni, de közös érdekünkben együtt dolgozni is meg kellene tanulnunk.

“Amíg még van rá időnk érdemes lenne ápolni a testvériség érzését és segíteni egymást. Meg kell találnunk a módját annak, hogy kitágítsuk azt az alapvető emberi szeretetet, amelyet anyánk a születésünkkor táplál irántunk, és életünk hátralévő része alatt kiterjesszük azt másokra is.”

Őszentsége dharamszalai rezidenciáján fogadta az európai békeaktivistákat november 8-án

Arra a kérdésre, hogy a vallás miként befolyásolhatja a világ jövőjét, Őszentsége így válaszolt:

“A vallás lényege a jószívűség. Minden vallás ezt tanítja függetlenül attól, milyen filozófiai álláspontot is képvisel. A jószívűség a lényeg: ennek ápolása az ami segít.”

 

Forrás – Őszentsége hivatalos honlapja

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

 

Kapcsolódó