Főoldal > A Dalai Láma üzenete a Föld Napja alkalmából

A Dalai Láma üzenete a Föld Napja alkalmából

A Dalai Láma üzenete a Föld Napja alkalmából

A 2021-es Föld Napján kérek minden fivéremet és nővéremet, hogy egyszerre tekintsen kihívásként és lehetőségként mindarra ami előttünk áll ezen a kék bolygón, amin mindannyian osztozunk.
Gyakran viccelődöm azzal, hogy milyen szép a Hold meg a csillagok, de ha bármelyikünk élni szeretne rajtuk, az elég siralmas lenne. Bolygónk gyönyörű élőhely. Az ő élete a mi életünk, jövője a mi jövőnk. Csakugyan, a Föld anyaként gondoskodik mindannyiunkról. Gyerekként tőle függünk. Az olyan globális problémákkal szemben, mint a globális felmelegedés hatásai és az ózonréteg elvékonyodása az egyes szervezetek vagy adott államok önmagukban, tehetetlenek. Ha nem működünk együtt, megoldást sem találhatunk. Föld anyánk most az egyetemes felelősségből ad nekünk leckét.
Vegyük a vizek kérdését például. Ma, sokkal inkább mint valaha, a világ számos pontján élő polgártársunk, elsősorban anyák és gyermekeik jóléte forog kockán az egészséges ivóvíz, a megfelelő higiéniás lehetőségek és az egészségügyi feltételek hiányától. Aggasztó, hogy ezeknek az alapvető egészségügyi szolgáltatásoknak a hiánya világszerte közel kétmilliárd embert érint. Holott ez megoldható lenne. Hálás vagyok Antonio Guterresnek, az ENSZ főtitkárának, hogy egy globális cselekvést sürgető felhívást tett közzé.
Az egymásra utaltság alapvető törvénye a természetnek. Ennek az egymásra utaltságnak a figyelmen kívül hagyása nem csak a természeti környezetünkön, hanem emberi társadalmunkon is sebet ejtett. Ezért nekünk, emberi lényeknek, ki kell fejlesztenünk az emberiség egységének az eddiginél nagyobb tudatát. Mindannyiunknak meg kell tanulni nem csak önmagunkért, családunkért, nemzetünkért dolgozni, hanem az egész emberiség jóléte érdekében. Ezzel kapcsolatban örülök, hogy Joe Biden elnök úr egy klímacsúcsot rendez a világ vezetői számára az idei Föld Napja alkalmából, amin megvitatják a mindannyiunkat érintő kérdéseket.
Ha bolygónkat továbbra is fenn akarjuk tartani, a környezeti nevelést és a személyes felelősség tudatát kell fejlesztenünk és azt fenn is kell tartanunk. A környezetvédelemnek a mindennapi életünk alapvető részévé kell válnia. Ami engem illet, a saját környezettudatosságom csak azután bontakozott ki, miután száműzetésbe vonultam és egy olyan világgal szembesültem ami nagyon eltért attól, amit Tibetben megismertem. Csak ezután ismertem fel, hogy mennyire tiszta is a tibeti környezet és a modern anyagi fejlődés mennyiben járult hozzá az életminőség romlásához az egész bolygón.
Most, a Föld Napján kötelezzük el magunkat, hogy kivesszük a részünket a segítésből, hogy pozitív változást érjünk el egyetlen közös otthonunk, e gyönyörű Föld bolygó környezeti állapotát illetően.

Imáimmal, a Dalai Láma

2021. április 22.

Forrás a Dalai Láma hivatalos oldala

 

Buddhista szerzetesek 330,000 gyertyát gyújtanak a Föld Napja alkalmából a bangkoki Dhammakája templom körül. Kép: Lillian Suwanrumpha/AFP Reuters

 

 

Lillian Suwanrumpha/AFP

 

Lillian Suwanrumpha/AFP

 

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó

Hírek

Egyszázalék – 2024

A Tan Kapuja Buddhista Egyház technikai száma 0255 – Köszönjük szépen, ha adója egy százalékával fenntartónkat támogatja! Az állampolgárok az idei évben is felajánlhatták személyi