Főoldal > A Dalai Láma üzenete az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata elfogadásának 75. évfordulóján

A Dalai Láma üzenete az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata elfogadásának 75. évfordulóján

Őszentsége, a Dalai Láma az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata 75. éves évfordulója alkalmából üzenetet küldött az erőszakmentesség és az együttérzés fontosságáról világunk konfliktusainak megoldása érdekében. 

A 88 éves tibet buddhista szellemi vezető szerint ez az alkalom a bolygónk történetének egyik mérföldkőnek számító dokumentumának elfogadására emlékeztet:

“A nyilatkozat kimondja, hogy minden embernek joga van a nélkülözéstől és a félelemtől való mentességhez. Ezek a jogok teljeskörűek, egymástól függőek és egyetemesek.” – mondta, és optimizmusát fejezte ki abban a tekintetben, hogy az emberek világszerte egyre inkább tudatában vannak az emberi jogok alapvető értékeinek. 

Őszentsége beszélt arról a vágyáról is, hogy a világ változáson menjen át és a konfliktusok békés, párbeszédre épülő erőszakmentes megközelítése kerüljön előtérbe. Ez a fajta változás – tette hozzá – az emberi jogokat és az emberi méltóságot kell a középpontba állítsa. 

“Hatékony nemzetközi fellépésre van szükségünk, hogy a globális problémákat az emberiség egységének szemszögéből vizsgáljuk, és világunk egymásrautalt természetének mkély belátására tegyünk szert. – mondta Őszentsége. 

Hangsúlyozta, hogy a szerető jóság és a másokkal való törődés képezik a túlélés alapvető tulajdonságait. Sürgette továbbá, hogy tegyünk komoly erőfeszítéseket e tulajdonságok fenntartására és fejlesztésére anélkül, hogy egymásra a “mi” és az “ők” fogalmaival tekintenénk. Elutasította, hogy politikai vagy vallási különbségek alapján tegyünk megkülönböztetéseket. 

“A demokráciára való törekvés és az alapvető emberi jogok tiszteletben tartása ugyan olyan fontos Afrika ás Ázsia népei, mint az európaiak és amerikaiak számára.”

Őszentsége rámutatott továbbá arra is, hogy a gazdasági egyenlőtlenségek komolyan hozzájárulnak a társadalmi diszharmóniához, a rossz egészségi állapothoz, a szenvedéshez de még a fegyveres konfliktusokhoz is. A “javakkal rendelkezők” és a “nem rendelkezők” között tátongó szakadék a legkomolyabb probléma – mondta. Felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt e gazdasági szakadék áthidalására. 

A Dalai Láma sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az elmúlt évszázadban a viták rendezése érdekében a megfélelmítéshez, az erőszakhoz és a vérontáshoz folyamodtak ahelyett, hogy párbeszéddel, békés megközelítéssel kezeljék a konfliktusokat. 

“Az erőszak alkalmazása semmi mást csak pusztítást és emberi tragédiákat hagy maga után, miközben az erőszak jövőbeli alkalmazásának magvát veti el.” – jegyezte meg Őszentsége, majd hozzátette, hogy a viták rendezésének alapjaként az erőszakmentességet (ahimszá) és az együttérzést (karuná) támogatja. 

 

Forrás – Tibet.net

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó