Főoldal > A Dalai Láma vegetarianizmusra biztat az Állatok Világnapján

A Dalai Láma vegetarianizmusra biztat az Állatok Világnapján

Őszentsége a Dalai Láma a vegetarianizmusra való áttérésre, az állatok kizsákmányolásának megállítására biztatta minden hívét az Állatok Világnapja alkalmából idén is közzétett üzenetében.
    Felhívta a figyelmet a rohamosan növekvő húsfogyasztásra, amit csak gigantikus állattartó telepek tudnak kielégíteni, amelyek viszont „környezetvédelmi szempontból roppant ártalmasak”, és a buddhista vezető szerint, a téma „túlságosan is fontos”. „Nagyon hasznosnak találom a vegetarianizmus népszerűsítését. Sokkal több figyelmet kéne fordítanunk arra, hogy az étrendünkben több legyen a zöldség” – mondta.
    Elmondta továbbá, hogy a mozgalom szerény támogatásaként arra biztatja a buddhista kolostorok és a tibeti iskolák konyháit, hogy hús helyett sokkal több zöldséget használjanak az étrendjükben.

 

Kép: Tenzin Dharpó

 

    A Dalai Láma egyrészt méltatta azokat az országokat, mint például India, amelyek kultúrájának a vegetarianizmus évszázadok óta része. Másrészt azt is kifejtette, hogy egyáltalán nem azt akarja ezzel sugallni, hogy a földön mindenkinek vegetáriánusnak kellene lennie. Tisztában kell lenni azzal, hogy vannak olyan vidékek, mint Észak-Tibet vagy Mongólia egyes részei, amelyek fennmaradása évszázadokon át a húsfogyasztástól függött.
    Azt is megemlítette a nyolcvanöt éves vallási vezető, hogy az állatokra nagyon is szükség van bolygónk sokszínűségének fenntartása miatt, és hogy „milyen magányosak lennénk” egy pusztán emberek által lakott világban. „A mai modern időkben néhány ember tényleg komolyan aggódik az állati jogok miatt és ez igen-igen ösztönző.” – tette hozzá a Dalai Láma.

 

 

 

    Az Állatok Világnapja október 4-e, Assisi Szent Ferenc halálának napja. A szent már a XIII. században az élő és élettelen környezetünkkel való szeretetteljes és békés együttélést hirdette. Ő az állatok védőszentje. A hivatalos Világnap gondolata egy firenzei környezetvédelmi konferencián merült fel először 1931-ben.

 

Hírszerkesztő Fenyvesi Róbert
Forrás
Forrás2

Kapcsolódó