Főoldal > A Dalai Láma Vészák-napi üzenete

A Dalai Láma Vészák-napi üzenete

Őszentsége, a XIV. Dalai Láma hivatalos honlapján küldte üdvözletét a világ buddhistái számára a 2023-as Vészák alkalmából:

“A Buddha születésének, megvilágosodásának és maháparinirvánájának szerencsés emléknapján örömmel tolmácsolom üdvözletemet buddhista barátaimnak szerte a világon.

Vadzsrászana, a gyémántkeménységű trónus, ahogy Bódhgáját a szentiratokban említik, a legszentebb buddhista zarándokhely, ami Sákjamuni Buddhához, a mi együttérző és szellemi hagyományunkat megalapító tanítónkhoz kötődik. Itt érte el a Buddha a megvilágosodást (mahábódhi), majd ezt követően tanításokat adott a négy nemes igazságról, a megvilágosodás harminchét tényezőjéről és más egyébről. Tanításainak kulcsa a tudat fegyelmezése az érző lények javára olyan végtelen mértékben mint a tér. 

A Buddha tanításának középpontjában az együttérzés és a bölcsesség együttes gyakorlása áll. A bódhicsitta, a megvilágosodás önzetlen szellemének a gyakorlása az összes tanításának a leglényege. Minél inkább elsajátítjuk a mások jólétével való törődést, annál inkább fogunk magunknál is kedvesebbnek tartani másokat. Fel fogjuk ismerni az egymásra utaltságunkat és észben fogjuk tartani azt, hogy a mai világon élő mind a nyolcmilliárd ember egyezik abban, hogy boldog akar lenni és el akarja kerülni a szenvedést. 

Ezért ezen a különleges alkalmon arra buzdítom minden szellemi testvéremet, hogy legyenek melegszívűek, éljenek értelmes életet és szenteljék magukat mások jólétének. A jószívűség a világ harmóniájának és jólétének kulcsa.  

 

Imáimmal és jókívánságaimmal,

 a Dalai Láma

Forrás – Őszentsége hivatalos honlapja

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó

Hírek

Metta meditációs elvonulás Magyarországon

METTA MEDITÁCIÓS ELVONULÁS MAGYARORSZÁGON 2024. június 13-16. Angol nyelven, magyar tolmácsolással „A gyűlölet soha nem ér véget gyűlölettel. A gyűlöletet egyedül a szeretet győzheti le.

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a