Főoldal > A Karmapa összefogásra szólítja a híveket

A Karmapa összefogásra szólítja a híveket

Bódh-Gajában, a 35. Kagyü Monlam Csenmón a vallási vezető a közösségének megosztottságáról és saját küzdelmeiről is beszélt a hallgatóságnak.

A hét napig tartó, imádsággal töltött ünnepség a tibeti naptár első hónapjának 4. és 11. napja közé esik. A fesztiválon videoüzenetben felszólalt a tibeti buddhizmus Kagyü vonalának vezetője, a 17. Karmapa, Urgyen Trinley Dorzse is.

A betegséggel küzdő Karmapa elmesélte, milyen sok áldozattal jár a hivatása, és arra buzdította a híveket, hogy tegyék félre az ellentéteiket, és fogjanak össze a többi Kagyü-hívővel a vallás fennmaradása érdekében.

„A tanítás –a Kamcang– ugyanaz. A mestereink ugyanazok. A kalapunk színe is ugyanaz… Ha továbbra is saját pártunkhoz ragaszkodunk, nem számít, mennyire van igazunk, annyira elvakulunk, hogy csak magunknak fogunk dolgozni, és arra fogunk törekedni, hogy legyőzzünk másokat. Ez teljesen hibás megközelítés. Mi mindannyian a Kagyü oldalon vagyunk” mondta.

A tibeti buddhizmus Kagyü vonala a 16. Karmapa, Rangzsung Rigpe Dorzse halála, azaz 1981 óta megosztott. Két vonaltartó két különböző reinkarnációt azonosított: Shamar rinpocse Trinley Tháje Dorzsét, míg Tai Szitu rinpocse Urgyen Trinley Dorzsét jelölte ki. Ez szakadást okozott a közösségben, melyet azóta sem sikerült megjavítani. A két vonaltartóhoz hű csoportok egyik, vagy másik Karmapa mellett tették le voksaikat.

A videoüzenet (angol tolmácsolással) alább látható:


Forrás: Lion’s Roar
Készítette: Harlam Bálint

Kapcsolódó

Műsorajánló

A Tan Kapuján túl – Beszélgetés Láng Balázzsal

„Idealista és realista konfliktust hordozok magamban, amely egyrészről mindig az égbe szeretett volna emelkedni a szabadság megtapasztalása érdekében, másrészről mindig elmerült a fizikai világ-működés, a