Főoldal > A Naropa University új kutatóintézetet alapított Csögyam Trungpa tiszteletére

A Naropa University új kutatóintézetet alapított Csögyam Trungpa tiszteletére

Az 1987-ben elhunyt tibeti buddhista tanító, Csögyam Trungpa emlékének szenteli új kutatóintézetét az általa alapított Naropa Egyetem. Az amerikai Coloradoban található intézet célja Trungpa tanításainak kritikai vizsgálata lesz, valamint a mester szellemiségéhez hű, új utak keresése, amiken keresztül a tanítások érvényre juthatnak.

 Az 1974-ben alapított Naropa Egyetem (akkor még intézet) célja a keleti bölcsesség és a nyugati tudományos környezet üdvös házasítása. Trungpa rinpocse a 12. századi Nálandá Egyetemet tekintette követendő példának. A frissen létrehozott kutatóközpont BA és MA kurzusokat is kínál, és frissen kinevezett igazgatója, Carolyn Gimian elmondta, hogy létrehoznak egy digitális könyvtárat, ahol a rinpocse ezernél is több írását, művészeti alkotásait, valamint a róla készült cikkeket, fotókat és videókat is tárolják.

Trungpa rinpocse észak-amerikai tevékenysége nagyban hozzájárult a buddhizmus és az abból származó különféle gyakorlatok és iskolák nyugati elterjedéséhez. Az általa létrehozott Shambhala hálózat világméretű szervezetté nőtte ki magát az alapítása óta és sikerrel ápolja a meditáció gyakorlatának hagyományát.


Forrás: Lion’s Roar, Naropa University
Készítette: Harlam Bálint

Kapcsolódó

Hírek

Egyszázalék – 2024

A Tan Kapuja Buddhista Egyház technikai száma 0255 – Köszönjük szépen, ha adója egy százalékával fenntartónkat támogatja! Az állampolgárok az idei évben is felajánlhatták személyi