Főoldal > A recitálás még az állatokat is megnyugtatja

A recitálás még az állatokat is megnyugtatja

A buddhista szútrák és mantrák recitálása régóta közkedvelt alapja a relaxációt segítő zenéknek és hanganyagoknak. A szerzetesi “kórusok” hangja kisimítja, lenyugtatja a tudatot. Egy burmai állatmenhelyen azt tapasztalták, hogy a recitáció az állatokra is nyugtató hatással van.

A ThaBarWa Állatmenhelyt U Ottamasara buddhista szerzetes hozta létre és tartja fenn. Az 52 hektáros terület Yangontól 45 kilométerre található és válogatás nélkül, bármilyen gazdátlan állatot befogad. Céljuk az, hogy biztonságos otthont nyújtsanak a bajba jutott állatoknak, ahol megkapják a szükséges orvosi ellátást is.

A közelmúltban a menhelyen élő kutyák száma 900-ról hirtelen 2000-re ugrott, mivel a yangoni hatóságok átfogó kampányt indítottak a város kóbor kutyáinak befogására. Jelenleg naponta 10-80 új kutya érkezik, teljesen leterhelve a menhely vezetőjét, Maung Maung Oo-t és 40 főből álló csapatát.

Maung Maung Oo greets some of the growing number of dogs under his care. Photo by Aung Myin Ye Zaw. From mmtimes.com

A kutyák egy nagyobb, elkerített területen szabadon kószálhatnak. Emiatt sok az összetűzés közöttük, valamint számottevő a szaporulat is, hiszen az ivartalanítás ilyen nagy számű populációnál jelentős időbe telik. A menhely dolgozói úgy találták, hogy a naponta kétszer lejátszott buddhista recitáció mindkét problémára orvosságot jelent: nem csak hogy megnyugtatja a kutyákat, de párosodási ösztönük is csillapodik.

A ThaBarWa menhelyen a több, mint 2000 kutya mellett 200 marha, 80 bölény, 70 macska, 50 kecske, 30 csirke, 17 disznó, 3 fekete medve és két róka él. Egyes számítások szerint a kóborkutya-populáció a fővárosban eléri a kétszázezret. Ez különösen azért aggasztó szám, mert Burmában a veszettség komoly problémát jelent. Évente kb. 1000 ember hal meg veszettségben –ez a szám a világon az egyik legmagasabb.

Manager Maung Maung Oo plays with one of the Thabarwa Animal Shelter’s resident black bears. Photo by Aung Myin Ye Zaw. From mmtimes.com

Sayadaw U Ottamasara a menhely mellett egy menedéket is létrehozott Thanlyin városában a rászoruló embereknek. Az otthon eredetileg meditációs központként indult, de hamar kiderült, hogy a hozzájuk forduló embereknek (köztük sok idős jóginak) nincs hol laknia, vagy mit ennie. A menedék 2008-as indulása óta Sayadaw U Ottamasara több városban alapított hasonló otthont.


Forrás: Buddhist Door

Kapcsolódó

Hírek

Megérkeztek a dél-koreai zarándokok Srávasztíba

A tervezett időben, március 20-án megérkezett 1200 km-es zarándokútja végére, Srávasztíba, a 108 dél-koreai szerzetesből álló csapat. A február 9-én megkezdett gyalogos zarándoklat célja a

Hírek

Tajvani szerzetesek küldöttsége a Vatikánban

Március 16-án Ferenc pápa egy több mint 100 buddhista szerzetesből álló, Tajvanból érkezett delegációt fogadott. A küldöttség a Tajvani Humanista Buddhizmus Egyesült Szövetségének (Taiwan’s United

Hírek

Belgiumban is hivatalos a buddhizmus

Március 17-én Vincent Van Quickenborne, belga szövetségi igazságügyminiszter bejelentette, hogy Belgium hivatalosan is “életfilozófiaként” ismeri el a buddhizmust. A hivatalos elismerést, és ezzel a másik