Főoldal > A Száncsi Sztúpa kapujának másolata Berlinben

A Száncsi Sztúpa kapujának másolata Berlinben

Nemrég avatták fel a berlini Humboldt Fórum előtt a Száncsi Nagy Sztúpa ikonikus kapujának másolatát. A Humboldt Fórum ad otthont a Néprajzi Múzeumnak és az Ázsiai Művészetek Múzeumának is, így az emberi történelemnek, kultúrának és művészetnek szentelt komplexum.

Az eredeti kapu a száncsi-i buddhista komplexumban, a közép-indiai Madhja Prades állam fővárosától, Bhópáltól, 46 kilométerre található egy dombtetőn. A több templomból, sztúpából és szentélyekből álló épületegyüttes központi és legnagyobb építménye a Nagy Sztúpa. Ez India legrégibb, máig fennmaradt kőépülete, aminek építését az i-e. III. században a nagy maurja uralkodó, Asóka rendelte el. A szentélykomplexum évszázadok alatt, az i.e. III. századtól az i.u. XII. századig épült. 1989-óta a több mint kétezer éves emlék az UNESCO épített világörökségének része.

Az eredeti keleti kapu Száncsiban

A hagyomány szerint a 16 méter magas és 36 méter átmérőjű félgömb alakú sztúpa a Buddha ereklyéit tartalmazza. A sztúpát egy kőkerítés veszi körül, aminek az égtájaknak megfelelő négy oldalában egy-egy kapu, torána található. A faragványokkal gazdagon díszített kapuk a hagyomány szerint a bátorság, a szeretet, a béke és a bizalom eszméit szimbolizálják. 

Berlinben a kapuk közül a keletinek a másolata került megépítésre. A torána mintegy tíz méter magas, hat méter széles és úgy 150 tonna rózsaszín homokkő. Az 1.6 millió euróba kerülő munkálatok tavaly novemberben kezdőtek. A bonyolult domborművek másolatait indiai és német szobrászok közösen készítették el. A három keresztgerendán és a két oszlopon a Buddha életéből a Dzsátaka történetek szerint vett jelenetek láthatók.

Az egyik jelenet a Buddha egyik csodáját, a folyón járást ábrázolja

Meg kell jegyezni, hogy a sztúpa keletkezésekor a Buddhát még nem ábrázolták emberi alakban, csak szimbólumokon keresztül. Így a dramatizált képek mellett buddhista jelképek, fügefa, lótusz, kerék, a Buddha lábnyoma, valamint  állatábrázolások, pávák, oroszlánok, elefántok alakjai tűnnek fel, szinte egy szabad négyzetcentimétert sem hagyva a megmunkált felületen. 

A bódhi-fa, mint Buddha szimbólum az egyik faragványon

India berlini nagykövete, Harish Parvathanéni is méltatta a Humboldt Fórum kezdeményezését, hogy „a Száncsi kapu másolatát Berlin szívében helyezték el„, és megjegyezte, hogy az új nevezetesség megérdemli az elismerést, mivel „Buddha üzenetét testesíti meg, amely a békéről, az együttérzésről és a minden élőlény iránti szeretetről szól„. 

A kapu a Humboldt Fórumnak is otthont adó Berlin Palota előtt került felállításra, és a tervek szerint a Nagy Sztúpa bronzmodelljét is el szeretnék helyezni mellette, hogy a kapu ezáltal építészeti kontextusba kerüljön, valamint, hogy a látássérültek is tapintható modellt kapjanak. 

Hartmut Dorgerloh, a múzeum főigazgatója nyilatkozatában kifejtette, hogy “Nagyon örülök a Száncsi szentély keleti kapujának Humboldt Fórum előtti felállításának.” majd hozzátette, “A barokk homlokzat izgalmas ellenpontjaként mostantól a Humboldt Fórum porálja előtt is látható lesz az, amit a látogatók eddig az épület belsejében láthattak: A világ sokszínűsége Berlin központjában.” 

Paravathanéni nagykövet megjegyezte még, hogy a Berlin keleti részén felépített Száncsi torána méltó párja a nyugati oldalon álló Brandemburgi kapunak, így a kelet és nyugat közötti kapcsolat gyönyörű szimbóluma. 

 

Forrás – Buddhistdoor

dw.com

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó

Hírek

Szamjak Mahádán fesztivál Buddha szobrokkal Nepálban

Március 14-én ünnepelték a nepáli buddhisták a Szamjak Mahádán ünnepet Lalitpurban, Nepál negyedik legnépesebb városában, amelyre különböző szentélyekből összesen mintegy 140 Buddha szobrot gyűjtöttek egybe.