Főoldal > Film a szélsőséges buddhista szerzetesről Cannes-ban

Film a szélsőséges buddhista szerzetesről Cannes-ban

Ashin Wirathuról, a megosztó vallási vezetőről egy svájci rendező készített dokumentumfilmet „A Tiszteletreméltó W. (Le Vénérable W.)” címmel. Barbet Schroeder filmje komoly érzelmi és politikai visszhangra talált a fesztiválon. A mű témája sokak számára ismerős, de az igazi ereje aktualitásában és világpolitikai analógiáiban rejlik.

 A film elején a myanmari Ashin Wirathu szerzetest látjuk, amint nyugodtan és fesztelenül beszél a kamerának. Az afrikai harcsáról beszél, ami „gyorsan növekszik, sok utódot hoz és veszélyes”. A gondolat vége nem hoz váratlan fordulatot: „A muszlimok is ilyenek.” Később a filmben láthatjuk Wirathut, amint kifejti nézeteit, utazik az országban, hogy követőit feltüzelje, valamint mindezek következményeit is: a tüntetéseket, a gyújtogatásokat, az erőszakot.

Wirathu 2013-ban szerepelt a Time magazinban, ami „A Buddhista Terror Arca” címet viselte. Azóta ő a szélsőséges nézetek és a kirekesztés szimbóluma ázsiában. A 2000-es évek közepén bebörtönözték, ahonnan 2012-ben szabadult. Azóta a Ma Ba Tha mozgalmon keresztül gőzerővel terjeszti az interneten az álhíreket az általuk gonosznak titulált Rohingya muszlim kisebbségről. A róla készült film bemutatja, hogyan lehet a vallást eltorzítani politikai szándékok szerint egy olyan országban, ami gyötrelmes átalakulásokon megy át éppen.

Schroedert elsősorban az a szándék vezérelte, hogy bemutassa a Nyugat legégetőbb problémáit egy nacionalista, populista karakteren keresztül.

Az interjúk során Wirathu nyugodt és kedélyes: rasszista és vállalhatatlan kijelentéseit is gyűlölet vagy undor nélkül közli. De más felvételeken, ahol a követőihez beszél, egy szenvedélyes szónok képe jelenik meg, aki kiáltásokkal és szlogenekkel fűszerezi gyűlöletkeltő beszédét.

Schroeder elmondta, hogy „hamar megértettem, hogy sok tanulsággal szolgálnak ezek a szélsőséges buddhisták. A populizmusnak nincsenek határai. Meg akartam érteni, hogyan lehetséges, hogy ennyi embert megmozgatnak ezek a beszédek, mikor a szerzetesek általában békét és harmóniát tanítanak.”

A dokumentumfilmben helyet kapnak eltérő vélemények, így olyan buddhista, muszlim és újságírói nézőpontok is, melyek radikálisan ellenkeznek Wirathu nézeteivel és tevékenységével. A történet fontos és aktuális, pillanatkép a kirekesztés és az ellenségeskedés születéséről, valamint annak politikai folyományairól.

Forrás: Bangkok Post
Készítette: Harlam Bálint

Kapcsolódó

Műsorajánló

Életút interjú Pető Tóth Károly költővel

Életút interjú Pető Tóth Károly költővel arról, hogy miként lesz valaki költő egy költőtárs javaslatára vagy koan író egy zen koan olvasásától. Beleshetünk kissé az