Főoldal > A Tibeti-fennsík helyzete az ENSZ Klímakonferenciáján

A Tibeti-fennsík helyzete az ENSZ Klímakonferenciáján

Tibeti résztvevők és Tibet ökológiai rendszerével foglalkozó kutatók is felszólalnak majd a vasárnap megkezdett ENSZ Klímakonferencián (United Nations Climate Conference – COP26).

Az Egyesült Királyságban, Glasgowban a kéthetes csúcstalálkozón a Tibeti-fennsík ökológiai helyzetéről, és a globális ökológiában betöltött szerepéről fognak beszélni a küldöttek.

Két alkalommal is a világ “harmadik pólusának” is tartott fennsík lesz a témája a konferenciának. Az első alkalommal november 4-én, csütörtökön „Tibet klímaválsága – a golbális éghajlatpolitika kritikus tanulságai” címmel négy szakember tart előadást, amire itt lehet regisztrálni.

A második alkalom november 7-e, vasárnap, amikor a „Klímakatasztrófa, amit a világ elnéz – A tibeti klímaválság és a kínai gyarmatosítás” című előadás hallgatható meg. Regisztráció itt.

Az előadók a Nemzetközi Kampány Tibetért – International Campaign for Tibet szervezet képviseletében hívják fel a figyelmet a Tibeti-fennsík ökológiai jelentőségére, arra, hogy milyen hatalmas szerepet játszik a villámárvizek kialakulásában, a monszunesők egyensúlyában és általában az északi félteke éghajlatának alakulásában. A szervezet a jogi alapú megközelítés fontossága mellett, az ökológiai központú szemléletet tartja fontosnak a klímaválság elleni harcban. Tudatosítani kell a politikacsinálókban, hogy a klímaválság nem ismer határokat. Tibetben különösen fontos lenne megnyitni a határokat, a regionális és globális ökoszisztémát vizsgáló nemzetközi tudományos kutatás előtt. Ki kell emelni annak a riasztó ténynek a jelentőségét, hogy a Tibeti-fennsík jelenleg kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a globális átlag. Folyamatosan kezd elsivatagosodni a gleccserek és a permafroszt olvadása miatt, amelyekkel ráadásul szén-dioxid megkötő területeket is vesztünk.

„A tibetiek évszázadok óta élnek fenntartható módon a természettel, ügyesen használva ki a fennsík adta lehetőségeket miközben állatartással foglalkoztak” – mondta a Glasgowban is jelenlévő Pema Tenzin, a szervezet németországi képviseletének érdekvédelmi és kutatási munkatársa. „ A tibetiek nem csak olyan emberként szólalnak fel akik a megszállás és a környezet pusztítása ellen küzdenek, hanem olyan emberként is, akiknek különleges és értékes meglátásaik vannak az ember és a környezet közti fenntartható kapcsolatról. Ahogy egyre több ember ébred rá arra, hogy meg kell védenünk a bolygónkat, úgy reméljük, hogy a klímacsúcson is fogékony közönségre találunk.”

A COP26-ra, azaz a glasgowi klímacsúcsra delegált tibeti küldöttek videófelhívását megtekinthetik Facebook oldalukon.

Az eseményen való részvételt és az eredményes munkát természetesen a környezetvédelmi kérdésekre meglehetősen érzékeny Dalai Láma is bátorította. Végül is Ázsiában Tibet a fő vízforrás. Ez nem csak 6-7 millió tibetit kell hogy érdekeljen, hanem minden embert a térségben” – mondta őszentsége, felhívva a figyelmet a fennsík fontosságára, hiszen az a világ harmadik legnagyobb édesvíz raktára. Őszentsége A jövő a kezünkben van” című videóüzenete a képre kattintva megtekinthető.


Őszentsége a XIV. Dalai Láma – OHHDL youtube

 

Forrás – Tibet Climate Crisis

savetibet.org

weather.com

facebook.com

www.youtube.com

tricycle.org

 

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

 

 

Kapcsolódó