Főoldal > A tibeti kormány új elnöke

A tibeti kormány új elnöke

Megválasztották a száműzetésben élő tibeti kormány új elnökét, a szikjongot. Penpa Cering, az emigráns kormány korábbi szóvivője a harmadik szabadon választott politikai vezető. Az előző elnök, Dr. Loszang Szenge kétszer öt éves ciklusát töltötte be májusban, Cering őt követi a poszton, így ő a második szikjong a pozíció 2011-es bevezetése óta. Őszentsége a Dalai Láma ebben az évben vonult vissza a politikai vezetői pozíciójából, a hatalmat a kormány egy választott vezetőjének, a szikjongnak adta át.


Penpa Cering megválasztott szikjong. – Kép: Tricycle.org

A tibeti emigráns kormány a Central Tibetian Administration az észak-indiai Dharamszalában működik, ahol a Dalai Láma is él Tibet 1959-es megszállása óta. Közel 64,000 tibeti él száműzetésben, többségük Indiában, de Amerikától kezdve Európán át Ausztráliáig mindenütt megtalálhatók kisebb-nagyobb közösségeik. Ők voltak jogosultak a szavazásra, és ők választották meg jelenlegi vezetőjüket Penpa Cering szikjongot. A választásokat két fordulóban tartották januárban és áprilisban.

Penpa Cering 53 éves és 1996-óta tagja a parlamentnek, aminek 2008-óta szóvivője is. A tibeti parlamentben 45 választott képviselő dolgozik. Tíz-tíz fő Tibet három nagy tartományát, Ü-Cangot, Amdót és Khamot képviseli, kettőt-kettőt választanak az öt hagyományos vallási iskolák jelöltjei közül, valamint két képviselőt adnak az észak-amerikában és európában élő emigránsok, és egyet az Ausztrália és Óceánia területén élő tibetiek.


A jelenlegi és a korábbi szikjong. – Kép abc news

Noha a tibeti adminisztrációt egyik ország sem, még a nekik otthont adó India sem ismeri el hivatalosan, karitatív és oktatási tevékenységeihez sok országból kap támogatást. Szimbolikus jelentőségű is lehet, hogy tavaly novemberben az akkori miniszterelnök, szikjong Loszang Szenge és delegációja látogatást tehetett a Fehér Házban, amiről röviden mi is beszámoltunk.

Forrás – ABC News / Tricycle

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó