Főoldal > A tibeti miniszterelnök a Fehér Házban

A tibeti miniszterelnök a Fehér Házban

Történelmi eseményként hivatkozik a Központi Tibeti Adminisztráció, azaz a tibeti emigráns kormány hivatalos honlapja arra, hogy Dr. Loszang Szenge szikjong, azaz miniszterelnök hivatalos látogatást tett az Egyesült Államokban, a Fehér Házban november 21-én.

Az elmúlt hatvan évben most fordult elő először, hogy a Központi Tibeti Adminisztráció vezetője hivatalos meghívást kap a Fehér Házba. Mindezidáig magas rangú tibeti vezető látogatása nem volt lehetséges sem Fehér Házban, sem a Külügyminisztériumban mivel az Egyesült Államok nem ismerte el a tibeti emigráns kormányt. Ez a látogatás a Központi Kormányzat és annak vezetője hivatalos elismerését jelenti. – a tibeti kormányzati hírportál véleménye szerint.

Utólagosan kedvező előjelnek tűnik, hogy a miniszterelnök a múlt hónapban már tett egy hivatalos látogatást az Egyesült Államok Külügyminisztériumában. Ekkor a hivatal tibeti ügyekkel foglalkozó különleges koordinátorával, Robert Destroval találkozott.

Dr. Loszang Szenge szikjong – kép: Hindustan Times

Dr. Loszang Szenge már eddig is ápolta a kapcsolatait a Fehér Ház tisztviselőivel. Több mint egy tucatszor volt találkozója velük 2011-ben kezdődött miniszterelnöksége alatt, de ezek sosem hivatalos és nyilvános találkozók voltak. 

Dr. Szenge aki ugyan mandátumának végéhez közeledik már eddig is fáradhatatlanul küzdött Kongresszusban 2019-ben elfogadott Tibeti Politikai és Támogatási Törvény létrejöttéért.  

„Ez a törvény a Tibeti Politikai és Támogatási Törvény 2002-ben elfogadott változatára épül és az Egyesült Államok tibetpolitikájának jelentős aktualizálása lesz. Más frissítések mellet a törvény az egyesült Államok hivatalos politikájává teszi azt, hogy a tibeti buddhista vezetőket, köztük az elkövetkezendő Dalai Lámát is a tibeti buddhista közösségek kívánsága szerint és a jelenlegi Dalai Láma útmutatásait követve válasszák ki, a kínai kormány legenyhébb befolyása nélkül” – szögezte le határozottan Dr. Szenge.

A hét elején videóbeszélgetésen már találkozott a Kínával kapcsolatos Kongresszusi Végrehajtó Bizottság elnökével, Jim McGovernnel és más magas rangú külügyekkel foglalkozó tisztviselővel. Ezekre a találkozókra két megbízott képviselő Ngödup Cering és Kelszang Dölma kísérték el.

Dr. Szenge miniszterelnők és Cering képviselő a Fehér Házban. Kép: tibet.net

 

A Központi Tibeti Adminisztráció hivatalos oldala

 

Hindustan Times

Swarajya

Hírszerkesztő Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a