Főoldal > A Tibeti Szerzetesnői Projekt szálláshelyeket épít a gesemák számára

A Tibeti Szerzetesnői Projekt szálláshelyeket épít a gesemák számára

Az Egyesült Államokban bejegyzett Tibeti Szerzetesnői Projekt (Tibetan Nuns Project – TNP) jótékonysági szervezet bejelentette, hogy bővíteni szeretné az észak-indiai Dharamszala mellett lévő szerzetesnői kolostort, a Dölma Ling-et. A bővítéssel további szálláshelyeket kívánnak teremteni az egyre gyarapodó számú tibeti szerzetesnőknek. 

Az adománygyűjtő közleményében a TNP elárulta, hogy céljuk 16 szoba és a hozzájuk tartozó egyéb létesítmények megépítése gesemák részére a Dölma Ling kolostorban. Itt kapják a gesema jelöltek a felsőfokú buddhista képzésüket, a Project a szálláshelyek kibővítésével szeretné segíteni a gesemákat, hogy hagyományuk teljesen képzett tanítói lehessenek. 

Mind a Dölma Ling kolostort, mind a vele együttműködő Buddhista Dialektika Intézetet (Institute of Buddhist Dialectics) Őszentsége a Dalai Láma alapította, az előbbit 2005-ben, az utóbbit 1973-ban. Mindkét intézmény a Dharamszala melletti Kangra-völgyben található. A kolostor egyedülálló abban, hogy az összes tibeti buddhista hagyományvonalból érkező szerzetesnőket akadémiai képzésben részesíti. A kolostort és a képzéseket teljes egészében a TNP finanszírozza. 

A Dölma Lingben jelenleg mintegy 250 szerzetesnő végzi tanulmányait, gyakorol vagy dolgozik, illetve önellátási projektekben vesz részt. Utóbbira példa, hogy tofut, illetve egyéb kézműves termékeket készítenek. 

2013-ban 10 szerzetesnő írt történelmet azzal, hogy részt vettek az első gesema vizsgákon. 

“A tantrikus tanulmányokat végző gesemák lakhatási problémáinak a megoldása érdekében 16 szobát szeretnénk építeni fürdőszobákkal, konyhával és étkezési lehetőséggel illetve egy tanulószobával együtt. Ez a 16 szoba aés létesítmény a Dölma Ling Intézet és Kolostor Jangcsen Löphon Központjának harmadik emeletén lesz. Ezekben a szobákban fognak lakni az Indiából és Nepálból, különböző kolostorokból érkező szerzetesnők, hogy elvégezhessék a Gyütö Tantrikus Egyetemen a számukra elérhető felsőfokú képzés utolsó évét.” – nyilatkozta a TNP.

(A 2023-as gesema vizsgák:)

A gesema fokozat a legmagasabb tudományos fokozat a tibeti vadzsrajána buddhizmus gelug hagyományvonalán és csak nemrég vált elérhető szerzetesnők számára. A férfi szerzetesek gese fokozatához hasonlóan ez is nagyjából a tibeti buddhista tanulmányok doktori fokozatának felel meg. A szigorú vizsgák elvégzése négy évig tart évente egy-egy vizsga letételével. 2022. novemberéig 54 buddhista szerzetesnő szerezte meg ezt a fokozatot, úgy hogy a 2020-21-es években a világjárvány miatt törölni kellett a vizsgálat. Ezt követően 2023-ban rekordszámú, már 132, hét indiai és nepáli kolostorból érkező szerzetesnő vesz részt a képzésben. 

A már végzertt gesemák egy csoportja

“A 16 szobát egyelőre egyágyas tanulószobáknak tervezzük, de ha a gesemák száma nőni fog, átalakíthatóak lesznek kétágyasra.” – teszi hozzá a TNP. “Most, hogy a szerzetesnők számára lehetővé vált a legmagasabb fokozat megszerzése, indiai és nepáli kolostorokból érkező szerzetesnők tanulnak itt, hogy gesemák lehessenek. Reméljük, hogy egyre többen fogják letenni a négy éves vizsgát, de nehéz megjósólni, hogy hány végzős lesz évente, így az intézménynek a lehető legrugalmasabbnak kell lennie. Azt is reméljül, hogy a Geshema Organizing Committee irodáit is át tudjuk majd ebbe a létesítménybe költöztetni, így felszabadulhat majd az, amit a Dölma Ling kolostorban használnak.” – áll továbbá a TNP közleményében.

A Tibeti Szerzetesnői Projekt oktatással és humanitárius segítségnyújtással is segíti a Tibetből és India himalájai régióiból származó menekült szerzetesnőket. A szerzetsnők közül sokan Tibetből menekültek, de a szervezet India himalájai határvidékeire is eljut, ahol a nők és lányok kevéssé férnek hozzá az oktatáshoz és a vallási képzéshez.

Ifjú szerzeteslányok

“2018-óta a szerzetesnőket a Dölma Lingben szállásolják el és itt is étkeznek, és naponta dzsippel utaznak a Gyutö Tantrikus Egyetemre, hogy ott tanuljanak. Mindezt jelenleg a TNP finanszírozza a Gesema Oktatási Alap keretében. 

Jókedvű tanulás

Bár sok előnye van ennek a gesemák számára, elszállásolásuk nagy terhet ró a Dölma Ling kolostorra. Mindemellett korlátozza is a Dölma Lingbe felvehető új szerzetesnők számát. Helyet kell biztosítani a fiatal szerzetesnőknek, hogy csatlakozhassanak a Dölma Linghez, mivel minden évben ők adnak új lendületet a kolostornak.” – fejti ki a TNP.

(Élet a Dölma Ling kolostorban:)

“Az önök támogatás továbbgyűrűzik majd és pozitív hatással lesz az emberiségre. Bár sok helyen a lányok és a nők jogai csökkennek, Önök segítsenek abban, hogy a tibeti nők számára új korszak kezdődjön.”- hangsúlyozza a Tibeti Szerzetesnői Projekt.

 

A projektet ide kattintva lehet támogatni

 

Forrás – Buddhistdoor

Tibetan Nuns Project

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó