Főoldal > A Tiszteletreméltó Ácsán Dzsajaszáró üzenete a BuddhaFM hallgatóinak

A Tiszteletreméltó Ácsán Dzsajaszáró üzenete a BuddhaFM hallgatóinak

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin

Újabb bizonytalanságba öltözött év következik. Az élet bizonytalan, kiszámíthatatlan volta még soha nem volt ennyire szembetűnő.
Okozhat vajon szenvedést ez a bizonytalanság?  Csak akkor, ha az életben bizonyosságra van szükségünk ahhoz, hogy biztonságban érezzük magunkat.
A Buddha megmutatta nekünk, hogy ha a változást ismerő tudatot használjuk horgonyként, akkor bármiféle változások közepette éljünk is, békét érezhetünk.
Vannak időtlen elvek, amelyekben megalapozhatjuk magunkat.
Az első: dāna. Az adakozás, a megosztás, az önzetlen segítségnyújtás felfrissíti és megvilágosítja az elmét. Kivezet bennünket saját vágyaink és félelmeink beszűkült világából, és tartós örömforrást biztosít.
Másodszor: sīla. Tetteinkre és beszédünkre való odafigyeléssel a biztonság ajándékát adjuk mindazoknak, akik körülöttünk vannak. Bizalmat és harmóniát teremtünk családunkban és közösségeinkben. Megszeretjük és megbecsüljük magunkat. Tudatunk megszabadul a bűntudattól. Erősnek és megalapozottnak érezzük magunkat, és békében vagyunk magunkkal.
Harmadszor, bhāvanā. Felelősséget vállalunk az élet négy nagy kihívásáért: hogyan védjük meg a tudatot a még fel nem merült szennyeződéstől; hogyan hagyjuk el a már felmerült szennyeződést; hogyan segítsük elő a tudatban a még fel nem merült erényeket; hogyan érleljük meg a már felmerült erényeket.
Hadd ajánljam fel legmelegebb jókívánságaimat és áldásomat mindnyájatoknak 2022 kezdetére. Maradjatok mindannyian egészségesek, és növekedjetek folyamatosan a dānában,, a sīlában és a bhāvanában. Rendelkezzetek bölcsességgel és energiával ahhoz, hogy egyre több boldogságot és jót teremtsetek mind önmagatok, mind mások számára.

 

Kapcsolódó

Hírek

Béke minden lépés – filmajánló

Béke minden lépés – filmajánló A néhány napja elhunyt vietnámi zen mester, Thich Nhat Hanh emlékére tették elérhetővé a Vimeo videómegosztón Gaetano Kazuo Maida dokumentumfilmjét

Hírek

Dzongszár Khjence Rinpocse nekrológja

Thich Nhat Hanh 1926-2022 – Dzongszár Dzsamjang Khjence Rinpocse nekrológja  “A tiszteletreméltó Thich Nhat Hanh eltávozott. Hatalmas veszteség ez ennek a világnak. A világnak, amelyik